Festspillene i Bergen:

Gikk på dagen: - En metoo-sak

Anders Beyer fratrer som direktør for Festspillene i Bergen etter varsel. Det skriver festspillene i en pressemelding.

MÅTTE GÅ: Anders Beyer frater som direktør i Festspillene i Bergen etter det styreleder kaller en metoo-sak. Foto: NTB
MÅTTE GÅ: Anders Beyer frater som direktør i Festspillene i Bergen etter det styreleder kaller en metoo-sak. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

3. august 2021 mottok styret i Festspillene i Bergen et eksternt varsel mot direktør Anders Beyer.  Innholdet i varselet var alvorlig, og styret besluttet at det skulle iverksettes en eksternundersøkelse, kommer det fram i en pressemelding fra festspillene.

Rapporten beskriver at festspilldirektør Anders Beyer har benyttet sin stilling til å forsøke å etablere en mulig privat relasjon på en måte som var krenkende overfor fornærmede. Styret har derfor ikke lenger tillit til Anders Beyer, og har besluttet å si opp arbeidsavtalen med ham.

- Det er mer en metoo-sak vil jeg si. Det å utøve sin posisjon for å prøve å oppnå en privat relasjon, er uakseptabelt, sier styreleder i Festspillene, Thorhild Widvey til NRK.

Har ikke tillit

Overfor Dagbladet sier hun at både håndteringen av saken og konsekvensen den fikk, viser hvor alvorlig den er.

- Innholdet i varselet var av en slik karakter at vi måtte følge det opp skikkelig. Derfor ga vi advokatfirmaet Hjort i oppdrag å undersøke påstandene. Rapporten de har utarbeidet er grundig og understøttes av tidsnær dokumentasjon i form av SMS-er, e-poster og Messenger-meldinger fra den tidsperioden der hendelsene fant sted. Funnene i rapporten gjorde at et samlet styre har konkludert med at Anders Beyer ikke lenger har vår tillit.

- Til NRK kaller du det «en metoo-sak», kan du utdype?

- Som vi har sagt i pressemeldingen har Beyer benyttet sin posisjon for å forsøke å etablere en mulig privat relasjon på en måte som var krenkende overfor fornærmede.

- Når vil ny direktør være på plass?

- Vi vil legge en tidsplan for dette på kommende styremøte i starten av oktober.

Styret vil ikke gå nærmere inn på hendelsesforløpet av hensyn til den fornærmede, kommer det fram av pressemeldingen.

- Dyktig leder

I tråd med Beyers arbeidsavtale utløser dette umiddelbar fratreden med lønn i tolv måneder, noe som utgjør inntil 1,9 millioner kroner, skriver styret.

- Beyer har vært en dyktig kunstnerisk leder for Festspillene, og har ledet oss til program som har engasjert og provosert. Jeg vil derfor takke ham for den innsatsen han har lagt ned gjennom ni år. Vi er naturligvis lei for at Beyers engasjement skulle ende på denne måten, sier Thorhild Widvey, styreleder i Festspillene i Bergen.  

De 70. Festspillene i Bergen går som planlagt i perioden fra 25. mai til 8. juni 2022.

Dagbladet har snakket med Beyers advokat, Haakon Blaauw, og spurt om hvordan hans klient stiller seg til at Festspillenes styreleder kaller saken en «metoo-sak».

- Jeg kan ikke kommentere dette, bortsett fra at Anders Beyer er sykmeldt, sier Blaauw til Dagbladet.

METOO: Skuespiller Nils Ole Oftebro er sterkt kritisk til deler av metoo-bevegelsen. Video: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- En trist dag

Styrelederen bekrefter overfor Bergens Tidende at dette er det første varselet de har mottatt om Anders Beyer. Hun vil ikke gå inn på når hendelsen skal ha skjedd.

- Det kan jeg ikke kommentere av hensyn til offeret. Vi fikk varselet i august og tok affære dagen etter. Advokatfirmaet har jobbet med saken siden femte august, sier Widvey.

Hun sier at dette er en trist dag for Festspillene.

- Dette preger oss som jobber i Festspillene, og alle som er glad i FIB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer