Gikk på tyrkisk bad med Matt Damon

Aksel Hennie om innspillinga av «The Martian» og respekten for regissør Ridley Scott.

MARRAKECH (Dagbladet): - Jeg klyper meg fremdeles i armen.

Aksel Hennie (39) blir stille et øyeblikk før han utdyper svaret på spørsmålet om hvordan det var å jobbe med mesterregissør Ridley Scott.

77-årige Scott står bak den premieklare storfilmen «The Martian», som kommer på norske kinoer 2. oktober. «Marsboeren» i filmen er astronauten Mark Watney (Matt Damon), som under verdens første bemannede Mars-ekspedisjon blir forlatt på overflaten når teamet hans må evakuere planeten. Damons kolleger, som igangsetter en desperat redningsaksjon, spilles av blant andre Jessica Chastain, Michael Peña og Kate Mara.

Og Aksel Hennie.

Prøvespilte i kjelleren Dagbladet møter Hennie i Marrakech, der han er i full gang med innspillinga av NRK-serien «Nobel».

I skyggen fra palmetrær forteller skuespilleren om storfilmen han spilte inn i fjor høst, og om respekten for regissør Ridley Scott, som for lengst har skrevet seg inn i historien med filmer som «Blade Runner» og «Alien».

- Han har ikke bare laget noen av filmhistoriens største filmer, men også noen av mine absolutte filmfavoritter og -opplevelser. Ridley er utrolig engasjert, og vet alltid nøyaktig hva han vil ha. Han har så mye kunnskap om det han driver med, at jeg er sikker på at han hadde klart å styre en romferge hvis han fikk sjansen, sier Hennie.

39-åringen fra Oslo, som i fjor fikk massiv oppmerksomhet for rollen i eventyrfilmen «Hercules», sikret seg «The Martian»-rollen via en såkalt «self-tape», en hjemmefilmet audition.

- Jeg fikk fetteren min til å filme meg, og sto nede i kjelleren og spilte ut tre forskjellige scener. Da jeg til slutt fikk beskjed fra den amerikanske agenten om at rollen var min, tror jeg at jeg satte verdensrekord i å si ordet «fuck» i en telefonsamtale, så glad ble jeg, sier Hennie og ler.

- Er dette den største filmen du kommer til å være en del av?

NY INNSPILLING: Aksel Hennie er full gang med NRK-serien «Nobel», som blant annet spilles inn i Marokko. Foto: Mohammed Kamal
NY INNSPILLING: Aksel Hennie er full gang med NRK-serien «Nobel», som blant annet spilles inn i Marokko. Foto: Mohammed Kamal Vis mer

- For meg er det iallfall vanskelig å tenke seg hvordan jeg kan toppe å være med i en science fiction-film av Ridley Scott.

Tyrkisk bad med Damon Hennie spiller rollen som tyske Alex Vogel, NASA-ekspedisjonens kjemiker og europeiske alibi. En seriøs fyr som først og fremst gjør jobben sin.

- Jeg ba faktisk om å få kuttet et par vitser fra replikkene mine, for å kunne vektlegge den spente situasjonen denne gjengen befinner seg i. Jeg ba Ridley om lov til å være den eneste som ikke er morsom. For meg er Vogel en streit familiefar, en som fyller funksjonen sin i teamet, forteller Hennie.

Skuespillerne kom tett på hverandre under innspillinga i Budapest. Hennie tok de andre «astronautene» med seg for å fly i vindtunnel, og gikk på tyrkisk bad med Matt Damon og familien hans.

- Matt Damon er en topp type, vi hadde mye til felles og har blant annet barn på samme alder. Han er veldig familieorientert, og har i kontrakten sin at han aldri skal være mer enn to uker borte fra barna sine. Rett og slett en fin fyr, fullstendig blottet for stjernenykker, sier Hennie.

- Alt er farlig Responsen fra kritikere etter den nylige verdenspremieren i Toronto har vært glødende. New York Post kaller filmen «det beste både Matt Damon og Ridley Scott har gjort på årevis». Bransjebladet Variety skriver at den grundig vitenskapelig baserte filmen har potensial til å vekke verdens interesse for romfart igjen, og inspirere en ny generasjon astronauter.

- Hadde du vært en god astronaut selv, tror du?

- Nei, jeg tror faktisk jeg er for glad i å ha folk rundt meg. Rollen min blir stilt overfor et tungt valg med tanke på hvor lenge han skal være borte fra familien sin, og selv hadde jeg nok ikke trivdes med å være isolert så lenge. Og så er alt så farlig, hele tida! En romferd er jo det perfekte utgangspunkt for dramatikk og spenning. Du lever under et voldsomt trykk, både emosjonelt og fysisk, avslutter Aksel Hennie.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram