Gir 10 mill. til nytt museum

- God dag, statsråd Jørgen Kosmo. Det er Jens Ulltveit-Moe. Jeg vil gjerne få gi dere 10 millioner kroner, slik at vi kan få bygd Sverre Fehns paviljong i tilknytning til det nye Arkitekturmuseet i Grosch-bygningen på Bankplassen 3.

Et stort øyeblikk, både for skipsreder og president i Næringslivets Hovedorganisasjon, Jens Ulltveit-Moe og Dagbladet, som er tilhører til mobilsamtalen til arbeids- og administrasjonsministeren.

Det er ikke hver dag man sitter overfor en lys levende kulturmesen som gir 10 millioner fra egen lomme til et storslagent kulturformål.

Vi samtaler på Engebret kafé etter at vi har fotografert Ull-tveit-Moe med modellen av Fehn-paviljongen som han vil bidra til å finansiere i hagen til gamle Norges Bank, nylig overrakt Arkitekturmuseet.

- Og hva sa Jørgen Kosmo?

- Fine greier, sa han. Kanskje det kan bli noe av nå.

- Jøss, så flott

Tidligere på dagen har Ulltveit-Moe orientert kulturminister Ellen Horn.

- Jøss så flott, da, var Horns spontane reaksjon.

- En sammenstilling av de to store arkitektene Christian H. Grosch og Sverre Fehn er i seg selv fantastisk arkitekturhistorie. Og det vil løfte hele strøket som allerede har mye fin arkitektur, sier en lutter smilende Jens Ulltveit-Moe, som understreker at forutsetningen for gaven er Fehn-tilbygget.

- Dette vil jeg svært gjerne være med på å få realisert. Og jeg fryktet at det ikke ville bli noe av, hvis ikke noen tok et krafttak.

- Bare datt ideen ned i hodet ditt?

- Det var professor Rune Slagstad som oppsøkte meg og formidlet hvilket storartet prosjekt dette kunne bli. Jeg tente med en gang og dro ned for å se på bygningen til Grosch på Bankplassen. Jeg så jo øyeblikkelig hvor perfekt det ville bli med Fehn-paviljongen i hagen. Jeg synes det kan bli svært morsomt å få være utløser til prosjektet.

- Våget ikke spørre

- Er dette første gang du er mesen?

- Jeg har sponset blant annet Nationaltheatret. For bortsett fra at jeg er interessert i arkitektur, er det teater og litteratur som står meg nært.

- Du vil med andre ord ikke mumle usikkert som mange andre store forretningsmenn, hvis du blir spurt om hvilken bok du har på nattbordet?

- I øyeblikket er det John Updikes siste novellesamling. Arkitektur er også blant mine interessefelter. Jeg er begeistret for Arne Korsmo, men mest for Sverre Fehn. Jeg fikk boka om ham til jul av søsteren min. Og da jeg skulle bygge hus, hadde jeg tenkt å spørre ham, men jeg våget ikke.

- Han hadde sagt ja.

- Da får jeg bygge et hus til, sier den sympatiske rederen som ikke klarer å skjule sin gutteaktige sjarmerende glede og spontanitet bak sitt korrekte antrekk.

TOK EN TELEFON: Jeg fryktet at dette ikke ville bli noe av, hvis ikke noen tok et krafttak, sier Jens Ulltveit-Moe ettter den velgjørende telefonsamtalen med statsråden.Foto: TOR ARNE DALSNES