«BONUS»: Italia innfører i september en ny ordning der alle som fyller 18 år for omlag 5000 kroner som skal brukes på kultur. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
«BONUS»: Italia innfører i september en ny ordning der alle som fyller 18 år for omlag 5000 kroner som skal brukes på kultur. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Gir alle landets innbyggere 5000 kroner i gave det året de fyller 18. Men de kan ikke brukes på hva som helst

Øremerkede midler.

(Dagbladet): Italia er et land med dype historiske og kulturelle røtter, og landets myndigheter vil nå legge til rette for at flere unge får ta del i denne.

Corriere Della Sera skriver nå at myndighetene har innført en «kulturbonus».

Denne bonusen går ut på at alle vil få en sum på 500 euro, noe som tilsvarer nesten 5000 norske kroner, det året de fyller 18 år.

Disse pengene kan bare brukes på kulturtilbud. Deriblant museer, nasjonalparker, gallerier, bøker og kinobilletter.

Den italienske avisa har anslått at så mange som 574 000 unge kan dra nytte av dette tilbudet når det innføres 15. september. Det vil føre til en samlet utgift på litt i underkant av tre milliarder kroner.

- Viktig med kulturelle impulser

Tommaso Nannicini har ansvaret for ordningen. Han sier til avisa at tiltaket er viktig.

- Initiativet sender en klar og tydelig beskjed til de unge, og minner dem på at de tilhører et samfunn som ønsker dem velkommen i de voksnes rekker, sier han.

- Det minner dem også på hvor viktig det er med kulturelle impulser. Dette både for å berike hver enkelt, og for å styrke samfunnet vårt.

«18app»

De som ønsker å ta del i programmet kan registrere seg gjennom en app kalt «18app».

I denne appen har de en slags konto med 500 euro som kan utveksles til kuponger. Disse kan skrives ut eller brukes elektronisk, og byttes inn i varer og tjenester. Det er også mulig å handle på internett med disse.

Neste år vil det bli innført en liknende ordning for landets lærere. De vil på tilsvarende måte få 500 euro som den kan bruke for å utvikle sine kunnskaper.