LAGET KOMPLISERT REGELVERK: Svein Harberg mener det er regler fra den rdøgrønne regjeringstida som lager trøbbel for kulturhusene idag. Foto: Christian Roth Christensen / Thorbjørn Berg.
LAGET KOMPLISERT REGELVERK: Svein Harberg mener det er regler fra den rdøgrønne regjeringstida som lager trøbbel for kulturhusene idag. Foto: Christian Roth Christensen / Thorbjørn Berg.Vis mer

Gir Ap skylda for kulturskandalen

- Det er Trond Giske, ikke EU, som er årsaken til at norske kulturhus får skattekrav i hundremillionersklassen, sier Høyre.

(Dagbladet): 43 kommuner kan få millionsmell etter Skatteetatens offensiv mot «ulovlig momsstøtte» til norske kulturhus. Desperate ordførere ber staten komme på banen og ordne opp i situasjonen. 

Stavanger og Kristiansand kan måtte punge ut så mye som henholdvis 256 og 294 millioner kroner. I Kristiansand er hele kulturbudsjettet 210 millioner i året.

Leder for Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Høyres Svein Harberg, mener det er den rødgrønne regjeringa som har satt kjepper i hjulene for norske kulturdrømmer.

- Situasjonen vi ser idag, med store momsfritak som må tilbakebetales, er en hindring som ble satt opp av Arbeiderpartiet og kulturminister Trond Giske. De laget et regelverk som er langt strengere enn EUs, sier Harberg. 

Under den rødgrønne regjeringa ble det bestemt at kulturhus som får momsfritak ikke kan leie ut saler til kommersielle aktører mer enn 450 timer i året. Det gjorde man for å sikre at kulturhusene, med sine økonomiske muskler, ikke tok knekken på resten av kulturlivet. 

Ap har skylda Dette har mange kulturhus ikke forstått, og Harberg mener regelverket ble for komplisert.

- Arbeiderpartiet må ta ansvar her. Var det intensjonen, eller har de gjort en feil? Isåfall må vi sammen finne en måte å rette opp i det, sier han.

Finn Arnesen, ekspert på EU-jus ved UiO, støtter opp om Harbergs utspill. Fram til nå har de fleste hatt inntrykk av at det er EU som skaper problemer for norske kulturhus. Det er feil, sier Arnesen - det er snarere norsk lov som er problemet, ifølge ham. 

- Momskompensasjonsloven setter helt klart opp noen hindre som EØS-reglene ikke gjør. I sine vedtak er Skatteetaten helt klare på at norsk lov gir kulturhusene et vel så stort hinder å hoppe som EØS gjør, sier han.

Fungert som ønsket Rigmor Aasrud, leder for kulturpolitisk fraksjon i Arbeiderpartiet, svarer på vegne av Giske og Partiet. Hun sier regelendringa innført av Giske hadde riktige intensjoner.

- Tanken var å sikre at lokalt kulturliv fikk mulighet til å bruke kulturhusene til en avklart pris, og sørge for at kulturbyggene ikke tok en for stor del av det kommersielle markedet, sier hun.

- Så endringa har fungert som dere ønsket?

- Det er noen grensedragninger i Skatteetatens vedtak jeg ikke har oversikt over, men intensjonen var iallefall riktig. Og så registerer jeg at det finnes kulturhus, som på Hamar, som har fått dette til å fungere, og ikke risikerer store problemer. 

Kravene som sendes fra Skatteetaten varierer i størrelse. Noen kulturhus vil få små, eller ingen, krav om tilbakebetaling. Trolig er det nyoppførte kulturhuset på Hamar et av disse, skal vi tro rådmannen i kommunen. 

- Kulturhusene burde jo kunne reglene da de gikk inn i denne ordninga. De hadde to valg - få momsrefusjon og ikke leie ut mer enn 450 timer til kommersielle, eller gjøre som de selv ønsket. De som valgte det siste gjorde det vel bevisst, sier Aasrud.