Gir Bachoversveis

- Et underverk på høyde med pyramidene i Egypt. Sier pianisten Einar Steen-Nøkleberg om Johann Sebastian Bach-stykket han framfører i Oslo i kveld.

Johann Sebastian Bach

  • Født i Eisenach i Tyskland 21. mars 1685, død i Leipzig 28. juli 1750.
  • Foreldreløs før han var ti år.
  • Sin første jobb som organist i 1705 i Arnstadt.
  • Giftet seg med kusinen Maria Barbara Bach i 1707. Da han kom tilbake fra en reise i Halle i 1719, fikk han vite at hun hadde gått bort og allerede var begravet. Giftet seg på nytt igjen i 1721 med sangeren Anna Magdalena Wülken. Johann Sebastian Bach ble far til 21 barn.
  • 1708 ansatt som hofforganist og kammermusiker hos hertug Wilhelm Ernst i Weimar, fortsatte som leder av hoffkapellet hos fyrst Leopold av Anhalt-Köthen og avsluttet sin yrkeskarriere i Leipzig fra 1723 som Thomas-kantor og pedagog.
  • Satt tre måneder i fengsel etter en bitter oppsigelsesprosess med hertug Wilhelm Ernst.
  • En av musikkhistoriens rikeste opuslister: Bach skrev hundrevis av orkesterverk, vokalmusikk for kor, kor og orkester, kammermusikk og orgel- og klaververker.
  • Ukjent komponist for sin samtid.

Johann Sebastian Bach ville i år ha vært 315 år om han hadde fått leve. Slik skulle det ikke gå. 2000 er det store Bach-året og det er hans dødsdag som markeres: 28. juli er det 250 år siden mesteren døde i Leipzig. Over hele verden blir han minnet gjennom tusenvis av konserter i kirker, konsertsaler og utescener. Nå kan en vel hevde at det er Bach-år hvert år. Så rik og enorm var hans produksjon at han fortsatt preger nåtidas musikkliv. Og vil antakelig gjøre det i uoverskuelig framtid.

Da romfartsoptimismen herjet som verst på 60-tallet, ble astronomen Carl Sagan spurt om hva vi burde ha med som visittkort hvis mennesket møtte andre romvesener et sted der ute. «Bachs samlede verker,» svarte Sagan, før han la til: «Men det ville kanskje være å skryte.»

Vakkert

Pianisten Einar Steen-Nøkleberg skryter gjerne av den gamle. I kveld skal de to møtes i Sparebanken NORs nye konsertlokaler i Oslo sentrum. Steen-Nøkleberg framfører «Goldbergvariasjonene», et mesterverk som nok kan forklares som fantastisk matematisk oppbygd og med en vidunderlig arkitektur. Men det er ikke slik man skal se på det, mener Steen-Nøkleberg.

- Først og fremst er Bachs musikk utrolig iørefallende. Det er det viktigste. Det er som å se Akropolis, man blir slått av hvor vakkert det er. Deretter kan man så ta for seg proporsjoner, oppbygging og andre forhold. Men altså, først og fremst er det viktig at det svinger! Likevel får jeg alltid en indre ro etter å ha hørt Bachs musikk.

Aktiv herre

Johann Sebastian Bach er ikke bare en av historiens største komponister. Hans genialitet kom også fram i planleggingen av personlig fritid. Ikke bare skrev han enorme mengder musikk, og gjerne på kort tid, han rakk også å få 21 barn.

Fem av dem med kusinen Maria Barbara og resten med Anna Magdalena Wülken. Det var et til dels stridende liv, og stadig måtte den store familien flytte rundt da far og mann fikk nye posisjoner i musikklivet.

Det gikk ikke alltid like fredelig for seg i yrkeslivet. I 1717 ble han satt i tre måneders husarrest for tjenesteforsømmelser av hertugen av Weimar.

- Det ville vært et besnærende eksperiment. Jeg har lekt med tanken på å prøve dette selv. Hvor mye tjenesteforsømmelser skulle jeg ha begått for å bli fengslet? undrer Steen-Nøkleberg, professor ved Norges musikkhøgskole.

Glemt

En hel verden skal feire Bach i år. Men det var ikke mye sus om ham mens han levde.

- Han var vel kjent gjennom sine posisjoner. Men han var jo ikke pop, slik Mozart ble det. Det sier vel litt at da han søkte på jobben som Thomas-kantor i Leipzig, ble han innstilt på tredjeplass. Da både den første og den andre sa nei til jobben, bestemte styret seg og sa «ja, ja, vi får vel bare ta denne Bach, da, så slipper vi hele søkerunden på nytt».

Og Bach ble delvis glemt som komponist ganske raskt. Men rundt 1845 ble han plukket fram igjen, blant annet av Mendelssohn. Derfra og ut var suksessen total. Bachs musikk har selvfølgelig preget det moderne musikkbildet også. Et vellykket eksempel på direkte inspirasjon er Procol Harums sterkt «Air»-pregede klassiker «A Whiter Shade of Pale».

Underverk

«Goldbergvariasjonene» som Steen-Nøkleberg framfører i kveld, er en av de originale hitene til Bach.

Det består av en innledende arie, 30 variasjoner og så den samme enkle arien til slutt. Tidstypisk nok ble variasjonene skrevet til grev Kaiserling i Leipzig som ønsket underholdning og avspenning i søvnløse netter.

- Det må regnes for å være et underverk på høyde med pyramidene i Egypt. I den musikalske verden rager det på et slikt plan. Verket har en utrolig oppbygging og form.

- Hvis du fikk stille Johann Sebastian Bach ett spørsmål, hva ville det være?

Einar Steen-Nøkleberg tenker seg lenge om.

- Vel, for det første ville jeg ha dratt ham med til et Steinway-flygel. Den lyden tror jeg han ville ha likt. Men hvis jeg skulle stilt bare ett spørsmål? Det ville blitt: Hva slags tanke har du bak variasjon nummer 25 i «Goldbergvariasjonene»? Det er det nærmeste kosmisk stillhet jeg kan komme.

Einar Steen-Nøkleberg nøyer seg ikke med de berømte variasjonene i år. Han er nå også halvveis i storverket «Das wohltemperierte Klavier», en samling med 48 preludier og fuger. Siste halvdel blir framført i Oslo domkirke i høst. En annen formidabel Bach-innsats står Kåre Nordstoga for. Han framfører i Oslo domkirke over 14 konserter, like godt alt som er skrevet for orgel av Bach. Han startet i januar og avslutter 20. desember.