Gir bort 2 millioner CD\'er

Prince får så hatten passer av platesjappene etter nytt lanseringsstunt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Når Prince lanserer sitt etterlengtede nye album «Planet Earth» i England i sommer, skjer det ved å gi bort CD\'en med søndagsutgaven til tabloidavisen Daily Mail.

Det betyr at intet mindre enn to millioner eksemplarer av skiva dumpes på markedet før skiva er tilgjengelig gjennom tradisjonelle kanaler den 27. juli, og platebutikkene raser.

- Dette er en fornærmelse mot alle platebutikker som har støttet Prince gjennom hele hans karriere, sier en representant for butikkbransjen til avisen The Guardian.

Ødelegger folks forhold til å betale

Han mener trenden med CD\'er og DVD\'er som gratis vedlegg til aviser, underminerer publikums bevissthet om at innspilt musikk har en verdi og koster penger.

- «Artisten som tidligere var kjent som Prince» viser med en slik oppførsel at han snart vil være «artisten som tidligere var tilgjengelig i platebutikker». Det gjelder også alle andre artister som finner på å gi bort platene sine via Daily Mail, raser bransjerepresentanten.

Prince skal også ha planer om å gi bort skiva til alle som kjøper konsertbilletter på hans kommende verdensturné.

Sony distanserer seg

KONTROVERSIELL LANSERING: Prince gir bort to millioner eksemplarer av albumet «Planet Earth».
KONTROVERSIELL LANSERING: Prince gir bort to millioner eksemplarer av albumet «Planet Earth». Vis mer

Det er ikke første gang funkdvergen provoserer musikkbransjen og prøver å omgå flest mulig mellomledd mellom sitt legendariske platestudio Paisley Park og fansens stereoanlegg.

Siden han brøt med plateselskapet Warner i 1994 - med den konsekvens at han i årevis ikke kunne gi ut plater under Prince-navnet - har han blant annet gitt ut musikk på sin egen label og solgt den direkte til fans på nettet. Prince har dessuten nektet å gå inn på avtaler med de store plateselskapene om mer enn enkeltutgivelser.

Det er Columbia Records, en label under Sony BMG-paraplyen, som skal gi ut «Planet Earth». Men selskapet har distansert seg fra utgivelsen i England i frykt for å tråkke på platesjappenes ømme føtter.

Ikke første gi-bort-plate

Den første singelen fra det nye Prince-albumet, hans 24. ikke medregnet samlere og liveskiver, er allerede på markedet. Den heter «Guitar» og er et samarbeid med Wendy og Lisa, kjent fra Princes åttitallsband The Revolution.

Daily Mail har også tidligere gitt bort CD\'er til leserne sine, men da har det vært reutgivelser av eldre titler. Forrige gang var det Mike Oldfields «Tubular Bells» fra 1973 som lå i avisens søndagsutgave.

Også Simply Red, Dolly Parton og Madness har aviskjøperne kunnet glede seg over mens de leser sladdernytt. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer