Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gir bort bok- millioner

Forfatter Jo Nesbø gir alle inntektene fra sin nye bok «Hodejegerne» til kampen mot analfabetisme blant barn.

- Jeg er jo egentlig ganske gjerrig, så her har Ålreit-Jo måttet overtale Gjerrig-Jo. Hvis jeg greier det bør andre også gjøre det, så kall det gjerne en oppfordring til andre som sliter med store overskudd, sier forfatteren.

I går skrev Dagbladet at et overslag viste at inntektene fra Nesbøs nye bok, «Hodejegerne», og den forrige kriminalromanen, «Snømannen», kan komme opp i så mye som 18,5 millioner kroner.

Stiftelse

Nå har han bestemt at alle inntektene fra «Hodejegerne» skal brukes til å forbedre barns lese- og skriveferdigheter.

- Pengene skal gå til en stiftelse som skal ha et veldedig formål, nemlig å dele ut en årlig pris. Stiftelsen skal hete «Harry Hole»-stiftelsen, og prisen, som skal hete «En ålreit fyr» eller «Ei ålreit dame», skal gå til en person som skal få dele ut prispengene videre.

Tidligere har Nesbø samarbeidet med Redd Barna. I fjor ga han inntektene fra salg av boka «Det hvite hotellet» til et prosjekt i regi av organisasjonen.

- Kravet til denne prisen er at den skal gå til barn som er i en situasjon hvor de ikke får opplæring i skriving og lesing. Dermed er det naturlig at den vil gå til land med høy analfabetisme. Absolutt alle inntekter fra dette - bokhandelsalg, paperback, bokklubb, lydbok og eventuelle film- eller teaterrettigheter - vil gå til stiftelsen, opplyser Nesbø.

Ifølge kommunikasjons- og rettighetssjef Even Råkil i Aschehoug, tjener Nesbø omkring 60 kroner per bok han selger.

image: Gir bort bok- millioner

Millionbeløp

- Hvis Nesbø selger 120 000 bøker, vil det gi en inntekt på rundt sju millioner kroner til stiftelsen. I tillegg kommer salg til utlandet og etter hvert pocketutgaver, forklarer Råkil.

Og det er ikke tilfeldig hva pengene går til.

- Det er åpenbart at lesing og skriving er grunnleggende for reell demokratisering av land i den tredje verden, og for hele befolkningens mulighet til å skape et bedre liv for seg selv og sine, sier Nesbø. Han forklarer avgjørelsen med at han har nok ressurser.

- Det enkle svaret er at jeg ikke trenger mer penger. Jeg er like gjerrig som alle andre, så det handler ikke om at jeg er så jævlig sjenerøs. Men dere skrev jo om likningen mi. Det får være grenser for hvor mye enkeltpersoner skal ha på konto, ikke sant?

GAVMILD: Jo Nesbø gir bort inntektene fra «Hodejegerne». Foto: Steinar Buholm
GAVMILD: Jo Nesbø gir bort inntektene fra «Hodejegerne». Foto: Steinar Buholm Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media