Gir bort prispengene

Den omstridte Ibsenprisvinneren Peter Handke gir bort de 2, 5 millionene.

GIR PENGER TIL KOSOVO: Peter Handke sier i dag at han vil gi bort pengene fra Ibsenprisen blant annet til et svømmebasseng for barn i Kosovo.
GIR PENGER TIL KOSOVO: Peter Handke sier i dag at han vil gi bort pengene fra Ibsenprisen blant annet til et svømmebasseng for barn i Kosovo.Vis mer

Det er NRK som melder at den omstridte Ibsenprisvinneren vil gi fra seg prispengene på 2,5 millioner. Han sier han vil gi noen av pengene til et svømmebasseng for barn i Kosovo, og takker nei til resten av summen.

- Han er berørt av hvordan han har blitt tatt imot, men han vil ikke si fra seg prisen. Prispengene vil Handke ikke bruke selv, men gi bort i gave til veldedighet. Han vil bygge et svømmebasseng til barn i Kosovo, mens resten lar han staten beholde, sier juryleder Per Boye Hansen til NRK.

Ikke snakket om politikk Handke holder nå sin tale i Teater Ibsens lokaler på Klosterøya i Skien, der han snakker om sitt forhold til Ibsen og hans meget kontroversielle rolle som forfatter med meget spesielle forbindelser i Europa. Han startet med å unnskylde seg fra scenen fordi han ønsker å holde takketalen på morsmålet tysk.

Han har ikke snakket om sitt forhold til politikk og det omstridte forholdet til Slobodan Milosevic.

- Nå i 2014, nesten 72 år gammel, er jeg her i Skien, Ibsens fødeby, hvor han vokste opp, for å motta den norske regjeringens - mot ønskene til en god del innbyggere- denne formidable teaterprisen oppkalt etter Henrik Ibsen.  

Sier ikke fra seg prisen Den østerrikske forfatteren og dramaturgen Peter Handke mottok søndag den internasjonale Ibsenprisen under en seremoni på Nationaltheatret i Oslo.
Tildelingen har vært svært omstridt på grunn av Handkes politiske ståsted.

Handke er kjent for å ha holdt tale i begravelsen til Slobodan Milosevic, og kritikerne mener at hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne.

MOTTOK PRISEN: Den Østerrikske dramatikeren og forfatteren Peter Handke mottok Ibsen-prisen på Nationaltheatreret i Oslo i går. Flere demonstranter møtte for å vise sin motstand mot den kontroversielle forfatteren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MOTTOK PRISEN: Den Østerrikske dramatikeren og forfatteren Peter Handke mottok Ibsen-prisen på Nationaltheatreret i Oslo i går. Flere demonstranter møtte for å vise sin motstand mot den kontroversielle forfatteren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

 Det var også møtt fram en rekke demonstranter da Handke mottok prisen i går, og han ble møtt av tilrop som: «Fascist» fra flere frammøtte, blant annet fløere bosniere, foran teatret i går.

William Nygaard og Bernt Hagtvet er blant kulturpersonlighetene som har vært svært kritisk til at Handke mottar denne prisen, og oppfordret ham i Dagbladet før helga til å levere prisen tilbake.

I dag er Handke i Skien i Telemark der han holder sin takketale i Ibsens hjemby.

På vei inn i lokalene i Skien i dag sa Handkes støtteapparat: — Han føler seg uvennlig tatt imot i Norge, og reagerer kraftig på å bli kalt fascist og morder.

Knausgård støtter prisen
Forfatter Karl Ove Knausgård, som også er Handkes norske forlegger, gikk allerede i vår ut i Dagbladet og støtte prisen til den kontroversielle forfatteren. Han holdt også tale under mottakelsen i Skien i dag.
Knausgård snakket lenge om båndene mellom antikkens store epos og døden der, og Peter Handkes omtale av døden i sin bok «Kravløs ulykke» fra 1972. Boka bygger på selvmordet til Peter Handkes mor. 

 - Dette er en av de beste og viktigste bøker skrevet på tysk i vår tid, sa Karl Ove Knausgård.

I dagens Dagbladet gikk SVs Snorre Valen ut og mente Knausgård forsvarer Handkes forhold til den avdøde serberlederen Slobodan Milosevic - som blant annet skal ha vært en av de ansvarlige bak Srebrenicamassakren i 1995.

«Knausgård krever at hensynet til estetikken skal gå foran alt annet, og det kan jeg ikke gå med på, utdyper Valen.»

DEMONSTRASJONER: Ikke uventet møtte flere demonstranter fram foran Nationaltheatret i går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DEMONSTRASJONER: Ikke uventet møtte flere demonstranter fram foran Nationaltheatret i går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Knausgård på sin side mener det bør være mulig å se på Handkes forfatterskap uavhengig av hans politiske syn.