GIR PENGER TIL KOSOVO: Peter Handke sier i dag at han vil gi bort pengene fra Ibsenprisen blant annet til et svømmebasseng for barn i Kosovo.
GIR PENGER TIL KOSOVO: Peter Handke sier i dag at han vil gi bort pengene fra Ibsenprisen blant annet til et svømmebasseng for barn i Kosovo.Vis mer

Gir bort prispengene

Den omstridte Ibsenprisvinneren Peter Handke gir bort de 2, 5 millionene.

Det er NRK som melder at den omstridte Ibsenprisvinneren vil gi fra seg prispengene på 2,5 millioner. Han sier han vil gi noen av pengene til et svømmebasseng for barn i Kosovo, og takker nei til resten av summen.

- Han er berørt av hvordan han har blitt tatt imot, men han vil ikke si fra seg prisen. Prispengene vil Handke ikke bruke selv, men gi bort i gave til veldedighet. Han vil bygge et svømmebasseng til barn i Kosovo, mens resten lar han staten beholde, sier juryleder Per Boye Hansen til NRK.

Ikke snakket om politikk Handke holder nå sin tale i Teater Ibsens lokaler på Klosterøya i Skien, der han snakker om sitt forhold til Ibsen og hans meget kontroversielle rolle som forfatter med meget spesielle forbindelser i Europa. Han startet med å unnskylde seg fra scenen fordi han ønsker å holde takketalen på morsmålet tysk.

Han har ikke snakket om sitt forhold til politikk og det omstridte forholdet til Slobodan Milosevic.

- Nå i 2014, nesten 72 år gammel, er jeg her i Skien, Ibsens fødeby, hvor han vokste opp, for å motta den norske regjeringens - mot ønskene til en god del innbyggere- denne formidable teaterprisen oppkalt etter Henrik Ibsen.  

Sier ikke fra seg prisen Den østerrikske forfatteren og dramaturgen Peter Handke mottok søndag den internasjonale Ibsenprisen under en seremoni på Nationaltheatret i Oslo.
Tildelingen har vært svært omstridt på grunn av Handkes politiske ståsted.

Handke er kjent for å ha holdt tale i begravelsen til Slobodan Milosevic, og kritikerne mener at hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne.

MOTTOK PRISEN: Den Østerrikske dramatikeren og forfatteren Peter Handke mottok Ibsen-prisen på Nationaltheatreret i Oslo i går. Flere demonstranter møtte for å vise sin motstand mot den kontroversielle forfatteren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MOTTOK PRISEN: Den Østerrikske dramatikeren og forfatteren Peter Handke mottok Ibsen-prisen på Nationaltheatreret i Oslo i går. Flere demonstranter møtte for å vise sin motstand mot den kontroversielle forfatteren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

 Det var også møtt fram en rekke demonstranter da Handke mottok prisen i går, og han ble møtt av tilrop som: «Fascist» fra flere frammøtte, blant annet fløere bosniere, foran teatret i går.

William Nygaard og Bernt Hagtvet er blant kulturpersonlighetene som har vært svært kritisk til at Handke mottar denne prisen, og oppfordret ham i Dagbladet før helga til å levere prisen tilbake.

I dag er Handke i Skien i Telemark der han holder sin takketale i Ibsens hjemby.

På vei inn i lokalene i Skien i dag sa Handkes støtteapparat: — Han føler seg uvennlig tatt imot i Norge, og reagerer kraftig på å bli kalt fascist og morder.

Knausgård støtter prisen
Forfatter Karl Ove Knausgård, som også er Handkes norske forlegger, gikk allerede i vår ut i Dagbladet og støtte prisen til den kontroversielle forfatteren. Han holdt også tale under mottakelsen i Skien i dag.
Knausgård snakket lenge om båndene mellom antikkens store epos og døden der, og Peter Handkes omtale av døden i sin bok «Kravløs ulykke» fra 1972. Boka bygger på selvmordet til Peter Handkes mor. 

 - Dette er en av de beste og viktigste bøker skrevet på tysk i vår tid, sa Karl Ove Knausgård.

I dagens Dagbladet gikk SVs Snorre Valen ut og mente Knausgård forsvarer Handkes forhold til den avdøde serberlederen Slobodan Milosevic - som blant annet skal ha vært en av de ansvarlige bak Srebrenicamassakren i 1995.

«Knausgård krever at hensynet til estetikken skal gå foran alt annet, og det kan jeg ikke gå med på, utdyper Valen.»

DEMONSTRASJONER: Ikke uventet møtte flere demonstranter fram foran Nationaltheatret i går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DEMONSTRASJONER: Ikke uventet møtte flere demonstranter fram foran Nationaltheatret i går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Knausgård på sin side mener det bør være mulig å se på Handkes forfatterskap uavhengig av hans politiske syn.