Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gir bort spillefilm på nettet

Norske «Sirkel» er lastet ned 8500 ganger.

(Dagbladet.no): De hadde bare 1300 kroner i budsjett, som gikk bort til å kjøpe pizza til orkesteret som spilte inn filmmusikken. Likevel vant filmen «Sirkel» publikumsprisen og ung talent-prisen under Bergen Internasjonale Filmfestival i 2005.

Men å få en distribusjonsavtale for en lavbudsjettsfilm er ikke enkelt, og en dvd-utgivelse blir fort dyr. Derfor valgte filmskaperne nylig å legge ut hele «Sirkel» på nett - for fri nedlasting.

- Rundt 8500 mennesker har lastet den ned til nå. Det er kjempemoro, sier regissør Aleksander Nordaas til Dagbladet.no.

En døråpner

«Sirkel» varer i en time og 27 minutter. I tillegg har de lagt ut en bakomfilm, en filmsnutt om musikken, en musikkvideo, filmdagbok, slettede scener og tabber.

Selve filmen handler om Harald, som er ny i Bergen. For å skaffe seg nye venner går han med på å spille «Sirkel», en slags «flasketuten peker på». Utfordringene han får er av det ekstreme slaget.

Kristoffer Joner har en liten rolle i filmen, og de fleste av deltakerne var kun med for moro skyld. Planlegging og produksjon varte i drøyt halvannet år, og involverte rundt 100 personer.

- Nå vil vi bare ha den ut til flest mulig folk. Filmen har vært en stor døråpner for meg, og vi håper også at den kan inspirere andre med ideer, men uten budsjett, til å bare hoppe i det, sier Nordaas.

GRATIS PÅ NETT: Erlend Nervold spiller hovedrollen i gratisfilmen «Sirkel». FOTO: FRA FILMEN
GRATIS PÅ NETT: Erlend Nervold spiller hovedrollen i gratisfilmen «Sirkel». FOTO: FRA FILMEN Vis mer

- Feil og mangler

Nordaas jobber i dag i Bergen-baserte Yesbox Productions, som lager reklame, kortfilmer og musikkvideoer.

Han har også fått utviklingsstøtte av Vestnorsk filmsenter og Norsk filmutvikling til to nye spillefilmprosjekter.

- Etter et prosjekt som «Sirkel» føles det litt surrealistisk, men veldig artig, å få betalt for å holde på med film, sier regissøren.

Han har fått en drøss med tilbakemeldinger etter at filmen ble lagt ut på nett.

- Selvfølgelig veldig hyggelig, det. Men selv ser vi bare feil og mangler - filmen er tross alt over to år gammel, sier Nordaas.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media