Abid Raja:

Gir en milliard til kulturlivet

Abid Raja presenter revidert kulturbudsjett. Nå gir han ny milliard i coronastøtte til kulturlivet.

REVIDERT KULTURBUDSJETT: Kulturlivet får nye én milliard kroner i coronastøtte. Foto: Gorm Kallestad / NTB
REVIDERT KULTURBUDSJETT: Kulturlivet får nye én milliard kroner i coronastøtte. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen foreslår i revidert statsbudsjett å øke rammen for kompensasjon- og stimuleringsordningene til kultursektoren med 950 millioner kroner, står det i en pressemelding fra kulturdepartementet.

Det skjer i forbindelse med fremleggelse av revidert nasjonalbudsjett. I den sammenheng holdt Abid Raja (V) pressekonferanse tirsdag klokken 12.

- Målet er at flest mulig skal holde aktiviteten i gang og komme seg gjennom pandemien, sier Raja.

Kulturminister Abid Raja sier at erfaringen er at smittesituasjonen har gjort det vanskeligere å gjennomføre kulturarrangementer enn det de først trodde da de satt rammer for ordningene.

Regjeringen legger fram forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2021. I det reviderte nasjonalbudsjettet blir hovedtallene for norsk økonomi og regjeringens syn på gjennomføringen av den økonomiske politikken oppdatert. Pressemelding med økonomiske nøkkeltall blir publisert kl. 08:00. Finansminister Jan Tore Sanner (H) inviterer til pressekonferanse kl. 11:00. Vis mer

- Mest trolig vil vi måtte leve med avgrensinger av hvor store publikumsgrupper som kan samles - og dermed hvilke arrangementer som kan gjennomføres - et stykke ut i andre halvår 2021. Med denne utvidelsen tar vi høyde for ulike scenarier, sier kulturminister Abid Raja.

Rammen for kriseordningen økes med 1,3 milliarder kroner. 950 vil gå til til kompensasjons-og stimuleringsordningen. Resten går til idrett og frivillighet.

Forlenger til ut oktober

Kriseordningene for kulturlivet forlenges til ut oktober. Kulturministeren mener dette vil gi bransjen forutsigbarhet. Det er opposisjonen uenig i.

- Det er krise. Nok et eksempel på at Rajas lederskap skaper usikkerhet og kaos for kulturlivet, sier stortingsrepresentant Freddy Øvstegård (SV) til Dagbladet.

- Nok en gang utvider Raja bare kriseordningene noen få måneder frem i tid. Det har hver gang betydd store problemer for arrangørene når tiden for ordningenes slutt nærmer seg, og det blir umulig å planlegge frem i tid. Hvilken fase er vi i gjenåpningen? Hvor mange publikummere er tillatt? Ingen vet, da må det ligge krisehjelp klar, fortsetter han.

Øker intensivordningen

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å øke potten i insentivordningen for film- og serieproduksjoner fra 68,6 millioner til 100 millioner kroner.

Norsk filminstitutt vil lyse ut midlene i en ny søknadsrunde i 2021, opplyser Kulturdepartementet. I fjor ble hele potten gitt til storfilmen «MIssion: Impossible 8» med Tom Cruise i hovedrollen.

Ordningen refunderer 25 prosent av dokumenterte og godkjente kostnader i Norge. Produksjonen må legge igjen minst fire ganger så mye penger som tilskuddet i Norge.

Insentivordningen ble etablert for fem år siden for å få internasjonale film- og serieproduksjoner til Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer