Gir etter for hjemlengsel

Mens Utkant-Norge tømmes for folk, og nordlendingene setter nesen sørover, rusher Bel Canto mot nord. Anneli Drecker og Nils Johansen flytter hjem og blir naboer Tromsø - tilbake til lange netter, nordlys og arktiske stemninger.

Men Bel Canto flytter ikke bare fysisk. På albumet «Rush» viser gruppa at de søker seg hjem i dobbelt forstand.

- Vi har funnet tilbake til den gamle følelsen, sier Nils Johansen og Anneli Drecker.

Kollektiv kunst

Om to uker har Bel Canto atter adresse i Tromsø. Nils kjøpte seg nylig bolig like utenfor ishavsbyen, og tilfeldighetene ville det slik at to uker etterpå var nabohuset til salgs. Anneli slo til, og begge er strålende fornøyde.

- Det blir på en måte et slags kunstnerkollektiv. Nå kan vi bare springe over plenen når vi får en idé, sier Anneli.

Siden forrige gang har Bel Canto investert i utstyr. Masse utstyr. Faktisk har de utstyrt et helt studio.

- Vi var lei av å fyke rundt å gjøre ting på andres territorier. Vi hadde på en måte havnet i en kreativ blindgate, innrømmer gruppa og forteller at et under skjedde idet de hyra inn teknoprogrammerer og sambygding Torbjørn Brundtland.

- Det ble nesten litt som i den perioden da Geir Jenssen var med, forteller Anneli.

- Så ringen er på en måte sluttet?

- Ja, nå er det bare å flytte til Brussel, ler Bel Canto.

Frosk og fe

Det syder i teknikk og stemninger, denne gangen.

Og på toppen av teknikken stråler Anneli. Nynner og improviserer til melodiene er i boks. Triller ord og toner om hverandre. Assosierer fritt. Veldig fritt.

Denne gangen står frosk og dinosaurer høyt på agendaen. For ikke å glemme skilpadder, som låta «Images» handler om.

David Attenboroughs tv-program om babyskilpadder som kjemper seg vei mot havet, ja mot selve livet, mens rovfuglene sirkler sultne over kunne ikke få stå ukommentert. Så opprørte ble Bel Canto at låta «Images» bare måtte bli en hit.

Uten kontrakt

For øyeblikket har ikke Bel Canto noen avtale om distribusjon av «Rush» utenfor Norge. Men det jobbes med saken. Sprengjobbes får vi høre.

- Mange mente at dere skulle slå igjennom i USA med det forrige albumet. Ble dere skuffet da det ikke skjedde?

- Vi er ikke ute etter å slå gjennom på den måten. For oss er det ikke noe poeng å få en stor hit og selge millionvis av skiver. Det viktigste for oss er å kunne utvikle oss å lage den musikken vi vil, og leve av det, sier Nils Johansen.