Gir etter for ville vampyrprotester

Flytter norsk filmpremiere.

(Dagbladet.no): - Det har aldri skjedd at vi har endret premieredato som vi gjør i dette tilfellet, sier Tom Erik Koloseter, markedssjef i Nordisk filmdistribusjon, til Dagbladet.no.

Etter planen skulle vampyrfilmen «Twilight» ha vært satt opp på kino i Norge 6. februar til neste år. Nå snur Nordisk film på flisa, og framskynder den én måned til 9. januar.

Årsaken er protestene til norske fans, som misliker at filmen kommer så sent til Norge. I både USA og Sverige er premiere allerede førstkommende helg.

Vil ikke laste ned
- Dette er i hvert fall bedre enn ingenting. Det er bra at vi får den tidligere, selv om vi ikke kunne få premiere på samme tidspunkt her som i Sverige, sier 19 år gamle Yvonne Wollertsen.

NRK.no skrev om Wollertsen i helgen, i forbindelse med at hun har startet opp et nettforum for «Twilight»-fans. På under tre uker har forumet fått drøyt 6000 innlegg.

19-åringen er en av mange unge norske fans som har truet med å reise til Sverige for å se filmen der.

- Til slutt fant jeg imidlertid ut at jeg ikke har råd. Nå får jeg prøve å la være å laste den ned fra nettet. Det ville jo ødelagt mye av kinoopplevelsen, sier hun til Dagbladet.no.

- For få kinoer i Norge
Opprinnelig skulle «Twilight» ut på kino i slutten av desember i USA, men premieren ble framskyndet da den kommende Harry Potter-filmen ble flyttet til sommeren.

Da var imidlertid høstens planer lagt på kino i Norge, og Nordisk filmdistribusjon mente det ble dumt å sette den opp mot James Bond i Norge. Det var heller ikke mulig å få skvist den inn 2. juledag, da blant annet «Max Manus» har premiere.

- Dette handler om at vi har for få kinoer i Norge. I Sverige har de større kapasistet, sier Kolåsæter til Dagbladet.no.

Åpner svært
«Twilight» ser ut til å få en gigantåpning i USA, og tidlige estimater tyder på at filmen kan nærme seg «High School Musikal»-tall.

17 millioner «Twilight»-bøker er solgt på verdensbasis, og serien er oversatt til 33 språk. Foreløpig er bare to av bøkene oversatt til norsk, men forlaget jobber på spreng for å møte etterspørselen.

- Vi har aldri fått så mye respons på en ungdomsbok før, det er helt overveldende. Og det er først nå det begynner å komme oppslag i media. Bøkene har knapt vært anmeldt. Det er utrolig hvordan jungeltelegrafen jobber, sa Ingrid Greaker Myhren, forlagssjef i Gyldendal barn og ungdom, til Dagbladet.no i forrige uke.

Filmmusikken gikk til topps på den amerikanske albumlista i forrige uke, med 165 000 solgte eksemplarer, ifølge Reuters. Altså før filmen har kommet på kino.