Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Sergej Lavrov

Gir finger'n

Vil Donald Trump provosere selve systemet?

USA OG RUSSLAND POSERER SAMMEN: USAs president Donald Trump og utenriksminister Sergej Lavrov i Russland sammen i Det hvite hus. Foto: AFP  / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / NTB scanpix
USA OG RUSSLAND POSERER SAMMEN: USAs president Donald Trump og utenriksminister Sergej Lavrov i Russland sammen i Det hvite hus. Foto: AFP  / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det handler om presidenten og hans stabs forhold til Russland. Mistanken ligger tjukk om at den egentlige grunnen til at Donald Trump natt til onsdag sparket FBI-sjefen James Comey var å hindre etterforskingen av forbindelsen mellom Trumps stab og Russland. Hvis det er sånn, er det noe han kan stilles til riksrett, og avsettes, for.

Trump har tidligere sparket sin valgkampsjef Paul Manafort, som var dypt involvert i ukrainsk politikk og en markert Putin-apologet. Han har sparket fungerende justisminister Sally Yates, fordi hun undersøkte kontakten Trumps nylig utpekte nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn hadde hatt med den russiske ambassadøren i Washington, Sergej Kislyak.

Og han sparket den samme Michael Flynn for å ha løyet til visepresident Mike Pence om nettopp Flynns kontakt med ambassadør Kislyak. Yates fikk altså sparken for å undersøke kontakten som Flynn to uker etterpå fikk sparken for å lyve om. Og så fikk FBI-sjef Comey sparken denne uka etter at han i forrige uke ba om mer penger og mannskap til å etterforske Trump-organisasjonens forbindelser med Russland. Er det rart noen tror - slik blant annet demokratene antyder - at Trump sparket Comey for å skjule sporene fra sin organisasjons kontakter med Russland?

Dette har skjedd etter at et samlet amerikansk etterretningsmiljø etter valget i fjor sa at russisk etterretning hadde hacket Det demokratiske partiets datamaskiner, og publisert materiale som diskrediterte Trumps motstander i valget, Hillary Clinton. Moskva la aldri skjul på at de foretrakk en president Trump framfor en president Clinton.

Det er i denne situasjonen Trump for første gang velger å møte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Det hvite hus onsdag, bare noen timer etter at Comey fikk sparken. Nyheten om møtet med Lavrov ble kjent bare noen timer før møtet med Comey, på et tidspunkt da det var overveiende sannsynlig at Trump visste at han ville sparke Comey. President Trump valgte altså helt å se bort fra at han skulle møte Lavrov midt under all støyen etter sparkingen av Comey.

Og ikke nok med det. Etter møtet med Lavrov - der den russiske USA-ambassadøren Kislyak var til stede - så tar russiske medier et bilde av Trump og ambassadør Kislyak, og publiserer det. Det er framfor noe nettopp Kislyaks møter med Flynn, som har fått amerikansk etterretning til å undersøke forbindelsene mellom Trumps folk og Russland.