Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser»

Gir «Harry Potter»-fansen ny informasjon

Dette sier «Fabeldyr» om «Harry Potter»-universet:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag hadde det siste tilskuddet i J.K. Rowlings magiske Harry Potter-univers premiere på kino i Norge.

«Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser» har fått en middels mottakelse av norske og internasjonale anmeldere, men det ser ikke ut til å holde fansen tilbake.

På det anerkjente nettstedet Rotten Tomatoes, som samler anmeldelser fra hele verden, får filmen bare 39 prosent. Til sammenligning har publikum stemt den frem til 72 prosent.

Kanskje er det Rowlings geniale knep som holder på seerne. Filmen er satt til tiden før Harry Potter. I «Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser» avslører hun enda flere detaljer om karakterer, magien og politikken i den magiske verdenen.

Åpenbaringene i filmen kaster nytt lys på hendelser og åpne spørsmål i historien om Harry Potter, til fansens store begeistring.

Her er parallellene mellom «Fabeldyr» og «Harry Potter».

NB! Saken inneholder spoilere, men avslører ikke plottets slutt.

Grindelwald og Humlesnurr

I likhet med forløperen «Fabeldyr og hvor de er å finne» (2016) er filmen satt til 1920-tallet. Også nå følger vi magizoologen Salamander Fisle (Newt Scamander), spilt av Eddie Redmayne.

Han ender noe motvillig opp med å kjempe mot den onde trollmannen Gellert Grindelwald, spilt av Johnny Depp.

Grindelwald tilsvarer datidens Voldemort, og var den største forbryteren i Rowlings univers i første halvdel av 1900-tallet. Skurkens skjebne er allerede kjent fra «Harry Potter og dødstalismanene».

Der forteller forfatteren om en legendarisk duell mellom Grindelwald og Albus Humlesnurr i 1945, som endte i at Grindelwald ble buret inne for alltid.

Men i 1926 er saken en annen. En ung Albus Humlesnurr, spilt av Jude Law, dytter Salamander Fisle foran seg.

- Jeg kan ikke gå imot Grindelwald. Det må bli deg, sier Humlesnurr til Salamander i filmen.

Handlingen minner dermed mye om Harry Potter, der Humlesnurr av ulike grunner lar det bli opp til Harry å bekjempe Voldemort.

Forelsket?

Hvilke grunner Humlesnurr har til å lempe byrden på Salamander denne gangen, har skapt enormt engasjement hos fansen.

Det er fra før kjent at Humlesnurr og Grindewald var barndomsvenner og hadde et nært forhold. Men før filmen hintet Rowling til at de to har vært romantiske med hverandre, skriver Time.

- Med tanke på seksualiteten hans: Bare følg med, sa hun om Humlesnurr på en pressekonferanse.

Nå får fansen bekreftet mistanken. I en scene i filmen står den unge Humlesnurr foran det magiske Mørd-speilet, som har som egenskap at det viser ens dypeste ønsker. Der ser han Grindelwald.

I en annen scene påpeker magiministeren at Humlesnurr og Grindelwald var «nære som brødre».

- Nærere, svarer Humlesnurr.

Nagini som menneske

I Harry Potter-filmene har karakteren Nagini gitt seere frysninger nedover ryggen. Nå viser Voldemorts dødelige slange og malacrux (en del av Voldemorts sjel, red.anm) seg som menneske, spilt av Claudia Kim.

Nagini er en «Maledictus», altså bærer av en forbannelse som fører til at personen blir til et dyr i løpet av livet.

Rowlings egen nettside for Harry Potter-universet, Pottermore, refererer til en linje i «Harry Potter og dødstalismanene» i omtalen av Nagini:

- Nei, sa han. Hun var slangen ... eller slangen var henne ... hele veien.

De vises stein

I fjor la produksjonen bak filmen ut et bilde på Facebook-siden «Fantastic beasts», som hintet til at filmen skulle omhandle alkymisten Nicolas Flamel og udødelighettalismanen «De vises stein».

Den er kjent fra både den første Harry Potter-boka.

Rowling lar imidlertid steinen ligge i «Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser». Nicolas Flamel får derimot en helterolle når Salamander Fisle og kompanjongen Jacob Kowalski søker tilflukt hos ham.

Tre filmer til

Flere spekulerer i om «De vises stein» vil få en større rolle i seinere filmer. J.K Rowling og produsent David Hayman har nemlig planer om å gi ut tre filmer til i serien «Fabeldyr».

Produsenten sier til nettstedet Digital Spy at hver film vil få sitt unike preg. Det gjenstår å se hvordan Rowlings univers utvikler seg videre.

- Jeg vet enda ikke om serien vil bli mørkere, men alle kommer til å være underholdende, sier han.

Kilder: Pottermore, Time, Filmweb og Digital Spy.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!