HAR FREMDELES TROEN: Troikaen bak husprosjekt «A House to die in», kunstner Bjarne Melgaard, utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen (til venstre) - Vi har ingen plan B, vi avventer og det er til syvende og sist bystyret som avgjør denn saken, sier Selvaag. Foto: Anders Grønneberg
HAR FREMDELES TROEN: Troikaen bak husprosjekt «A House to die in», kunstner Bjarne Melgaard, utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen (til venstre) - Vi har ingen plan B, vi avventer og det er til syvende og sist bystyret som avgjør denn saken, sier Selvaag. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Bjarne Melgaard

Gir ikke opp håpet om å få bygge «dødshuset»

Bjarne Melgaard, Selvaagbygg og arkitektkontoret Snøhetta stiller seg undrende til politikerutspill.

- Det er klart jeg er skuffet. Men jeg er heller ikke overrasket over at at politikere er imot «A house to die in». Det er en generell uvilje mot nye ting og kunstprosjekter i Norge, sier Bjarne Melgaard til Dagbladet.

I helga ble det klart at det tilsynelatende er et politisk flertall i Oslo mot husprosjekt «A House to die in».

- Usikker i saksgangen

Det er kunstner Bjarne Melgaard, utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen som står bak planene. Det var Aftenposten som først skrev om saken.

«A HOUSE TO DIE IN»: Bjarne Melgaard ønsker å bygge, bo og arbeide i det planlagte huset på Kikuttomta i Oslo. Foto: Anders Grønneberg
«A HOUSE TO DIE IN»: Bjarne Melgaard ønsker å bygge, bo og arbeide i det planlagte huset på Kikuttomta i Oslo. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg ønsker ikke å mene så mye om saken ennå, siden møtet i byplanleggingskomiteen ikke er vært holdt, sier Melgaard og legger til:

- Jeg er usikker på saksgangen og hvem som til slutt bestemmer. Jeg vil vente til å uttale meg før jeg har snakket med Selvaag og Thorsen om de politiske prosessene.

Avventer møtet

Selv om Ap, SV og MDG støtter Frps forslag om å si nei til bygging av Bjarne Melgaards «dødshus» på Kikutkollen ved Ekely i Oslo, gir ikke utbyggerne opp håpet.

Byutviklingskomiteen skal ha møte i dag, onsdag.

- Vi har ikke fått noe avslag, bortsett fra det vi leste om i mediene i helga. Vi avventer møtet i dag, sier arkitekt Kjetil Trædal Thorsen.

Ingen plan B

Han påpeker at det er bystyret som til slutt avgjør saken, og at Bjarne Melgaard og utbyggerne ikke har planer om å gi seg ennå.

Thorsen forteller til Dagbladet at de ikke har noen plan B.

- Nei, det har vi ikke. Dette er ikke et systemhus, et typehus, som kan flyttes. Dette er tegnet og tilpasset Kikutkollen. Men jeg er ingen slagen mann ennå. Som arkitekt må man tåle motgang og kjempe videre, sier Thorsen til Dagbladet.

Regulert til bolig

Eieren av Kikutkollen, Olav Selvaag, synes den politiske prosessen har tatt en snål vending.

- Vi forholder oss til et endelig offisielt vedtak. Det er til slutt bystyret som avgjør denne saken. Bydelskomiteen har ikke ennå avholdt møte, så ingen ting er avgjort, sier Selvaag.

Både by- og riksantikvaren har sagt ja til planene, forutsatt visse forandringer.

- At en prosess som startet i 2012 skal bli stoppet av et privat forslag av Frp, er snål og underlig politisk saksgang. Kikutkolen er regulert til bolig, så at politikerne gir etter for press og vil gjøre hele området til fri- og grøntområde er underlig, sier Olav Selvaag.

Han påpeker at det er bystyret som til syvende og sist skal avgjøre saken, og at de ennå ikke har kastet inn håndkleet.

- Vi er et grønt byråd

Byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen har en generelle kommentar til «A House to Die In»:

- Det er viktig for byrådet å bevare byens grønne lunger og friområder, skriver hun i en sms, og fortsetter:

- Vi har ikke formelt behandlet reguleringssaken om «A House to Die in». Søknaden er heller ikke sendt inn til kommunen. Når spørsmålet om Kikutkollen nå kom opp, som et privat forslag i bystyret, så synes vi det var riktig å klargjøre byrådets innstilling til området. Vi er et grønt byråd og mener det er viktig at dette friområdet bevares.