DEBATT

Debatt: Narkotika

Gir inntrykk av at LSD og GHB er ufarlig

Ungdom trenger kunnskap, ikke falsk trygghet!

NY KAMPANJE: Foreningen Tryggere Ruspolitikk står bak kampanjen som skal fremme tryggere rusmiddelbruk. Artikkelforfatterne mener foreningen underkommuniserer risikoen ved bruken av rusmidlene.
NY KAMPANJE: Foreningen Tryggere Ruspolitikk står bak kampanjen som skal fremme tryggere rusmiddelbruk. Artikkelforfatterne mener foreningen underkommuniserer risikoen ved bruken av rusmidlene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Foreningen Tryggere Ruspolitikk har for tiden en kampanje gående i Oslo. Kampanjen viser en rekke bilder av unge og pene mennesker, hvor det gjentas at et utvalg fiktive personer «ikke døde» når de brukte et utvalg rusmidler, fordi de har tatt diverse forholdsregler.

Under dekke av å fremme fakta om «tryggere rusmiddelbruk» underkommuniserer Foreningen Tryggere Ruspolitikk risikoen ved bruk av rusmidlene. De gir inntrykk av at det er ufarlig å bruke for eksempel ecstasy, LSD eller GHB så lenge du gjør det på den rette måten. Folk reagerer ulikt på stoffer, og effekten er uforutsigbar. All bruk av rusmidler medfører en risiko, og vi mener at kampanjen både skaper og sprer falsk trygghet om rusmidler.

Det største problemet med denne kampanjen er at den rettes mot alle, uavhengig av alder og sårbarhet.

Det er grunnleggende kunnskap hos alle som driver med forebyggende innsatser at man ikke skal gjøre skade gjennom budskapet sitt. Derfor er det en krevende oppgave å snakke om rusmidler i det offentlige rom på en måte som gir god informasjon og bygger på gode holdninger uten å bidra til utenforskap og problemutvikling for dem som allerede sliter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.