DEBATT

Debatt: Klima

Gir klimaendringer økt innvandring?

Det blir stadig tydeligere at klimaendringene bidrar til økt konflikt, og dermed også flere flyktninger.

UBEBOELIG: Når havet stiger kan kystområder og øyer bli ubeboelige.

I land med ustabile styresett kan klimaendringer forsterke konflikter og bidra til borgerkrig, terrorisme og flyktningstrømmer, skriver innsender. Her fra en flom i Sulawesi, Indonesia, denne uka. Foto: Sahrul Manda Tikupadang / Antara Foto / Reuters
UBEBOELIG: Når havet stiger kan kystområder og øyer bli ubeboelige. I land med ustabile styresett kan klimaendringer forsterke konflikter og bidra til borgerkrig, terrorisme og flyktningstrømmer, skriver innsender. Her fra en flom i Sulawesi, Indonesia, denne uka. Foto: Sahrul Manda Tikupadang / Antara Foto / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De fleste som jobber med klima opplever kritikk fra klimaskeptikere. Ofte er de samme menneskene skeptiske til innvandring. Dagbladets egen podkast «Klimapodden» løftet temaet, men også kontroversen rundt koblingen mellom klima og konflikt. Hvorfor snakker vi ikke mer om sammenhengen mellom klimaødeleggelser og folk på flukt?

Her i Norge har vi vanskelig for å ta innover oss hvordan en varmere verden vil se ut. Men vi vet hvordan verden så ut da den var noen grader kaldere. Fire grader kaldere dekket Norge, Nord-Europa og Canada med et to kilometer tykt lag med is. Forskjellen på den gang og nå, er at endringen skjer i turbofart. Vi rekker ikke å tilpasse oss, og mennesker blir drevet på flukt.

Vi har allerede 40 færre skidager i året på deler av Østlandet. Det har blitt mer regn, storm og tørke. Avløpsrørene som har hatt riktig dimensjon i hundre år flommer nå over, og bakterier flyter ut i vannet flere steder i Norge. Det gjør folk syke. Det betyr at skattepengene våre må brukes til å bytte ut dagens rør i større rør, til å bygge bedre renseanlegg, så vannet fortsatt skal være drikkbart. Klimaendringene er her, også i Norge.

Hva med resten av verden? Global oppvarming undergraver matsikkerhet, økonomisk fremgang og sosial stabilitet. Tørke og sult kan i verste fall drive millioner av mennesker på flukt, det kan øke antallet mennesker som søker asyl i Norge. Havnivåstigning kan gjøre lavtliggende kystområder og øyer ubeboelige, og mer ekstremvær kan gi flere humanitære katastrofer.

I sårbare land med ustabile styresett har vi sett at klimaendringene kan forsterke konflikter. Dette kan bidra til borgerkrig, terrorisme og flyktningstrømmer.

Konflikten i Darfur ble forsterket av tørke som tvang arabiske nomader inn i områder med afrikanske bønder. Områdene rundt Tsjadsjøen er rammet av krise. Niger, Nigeria, Chad og Kamerun sliter med en farlig blanding av arbeidsledighet, naturressurser som forsvinner og voldelige konflikter. På toppen av dette rammes regionen hardt av klimaendringene.

Syria var i årene 2007–2010 utsatt for en tørke av historiske proporsjoner. Tørken ødela avlinger som igjen skapte en strøm av mennesker som flyktet mot de store byene, byer som allerede var hardt presset av flyktninger fra Irak. Det økte den politiske uroen opp mot borgerkrigens utbrudd i 2011. Bare fra 2011 til 2013 har konsekvensene av konflikten i landet satt Syria 35 år tilbake i tid. Det som først og fremst var en reaksjon på et undertrykkende og korrupt autoritært regime, ble forsterket av klimaendringer og kamp om ressursene.

Det er mennesker som allerede er i en sårbar situasjon som rammes hardest av klimaendringene. Det er vanskelig å sette seg inn i denne situasjonen før den rammer oss her i Norge. Vi lever i et av verdens rikeste og roligste land, klimaendringene vil sannsynligvis ikke føre til krig her oppe på berget med det første, og det fremholdes ofte at det beste er å hjelpe flyktninger der de er. Ved å ta klimaendringene på alvor og sørge for nødvendige utslippskutt har vi muligheten for å sørge for at færre trenger å flykte, også til Norge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer