Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Corona

Gir krisehjelp til artister

Gramart åpner lommeboka og deler ut 2,5 millioner kroner.

FÅR PENGER: Svært mange artister har fått sitt inntektsgrunnlag revet vekk med coronakrisen. Nå kan Sondre Lerche og andre norske artister kan søke om corona-stipend. Video, Nicolai Delebekk / NTB, Dagbladet TV Vis mer

Norske artister og musikere rammes spesielt hardt av coronaepidemien. Ingen vet når de kan ta med seg «horna» og dra ut på veien og møte folk.

Det er bassist i bandet Contrazt og stipendleder Hans Olav Trøen som kommer med denne gavepakken.

DELER UT PENGER: Hans Olav Trøen i artistorganisasjonen Gramart og bassist i Contrazt . Foto: Anders Grønneberg
DELER UT PENGER: Hans Olav Trøen i artistorganisasjonen Gramart og bassist i Contrazt . Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Derfor har Gramarts fond har besluttet å dele ut krisestipend på til sammen kr. 2,5 millioner til norske artister og musikere som er rammet av coronasituasjonen.

Mange små stipender

- Fondets styre er klar over at mange artister for øyeblikket står i en svært vanskelig situasjon grunnet utbruddet av corona. Mange opplever en betydelig inntektsnedgang på grunn av den ekstraordinære situasjonen vi nå er inne i. I stedet for noen få store artiststipender vil vi i år heller dele ut mange mindre stipender, sier styreleder fondet Hans Olav Trøen til Dagbladet.

Dermed kan de heller hjelpe langt flere med noe mindre.

Gramart-fondet deler vanligvis ut Artiststipendet på høsten. Dette er et stipend som deles ut til profesjonelle artister for å stimulere til kunstnerisk utvikling og fordypning. Stipendet er på 250 000 kroner og deles ut til fire til seks artister. Slik blir det ikke i år.

Utvider med én mill.

Gramarts fond vil dele ut fondets midler før sommeren og dele opp stipendet i flere mindre stipend.

MILLIONBELØP: Dutty Dior og Isah og andre norske artister får nå muligheten til å søke stipend - her da de nominerte artistene ble presentert til Spellemannsprisen i februar i år. Foto: NTB Scanpix
MILLIONBELØP: Dutty Dior og Isah og andre norske artister får nå muligheten til å søke stipend - her da de nominerte artistene ble presentert til Spellemannsprisen i februar i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Artistorganisasjonen har i tillegg besluttet å tilføre fondet ytterligere én million kroner slik at fondet dermed har 2,5 millioner å dele ut stipender.

- Slik ønsker vi å nå flere og å avhjelpe så mange som mulig i den krevende situasjonen som har oppstått, sier Trøen.

- Våre egne blør

Styreleder Ivar S. Peersen i Gramart sier i en pressemelding om beslutningen:

- Artister i Norge sliter som følge av coronakrisa.

- Det er en dramatisk situasjon vi nå er inne i, og for Gramart er det viktig å kunne være med å hjelpe når våre egne blør, sier Peersen.

Opp til 25 000 kroner

Det kan søkes om stipend opp til 25 000 kroner og stipendet skal som utgangspunkt være med på å dekke tapt inntekt frem til 31. august 2020.

- Hvem kan søke, er det sikkert mange som spør seg?

Stipendet er fortsatt forbeholdt profesjonelle, yrkesaktive populærartister og musikere som har musikk som sin hovednæring.

Stipender tildeles artister og musikere som hovedsakelig har sitt virke i Norge, opplyser Gramart.

- Raskt som mulig

- For fondets styre har det vært viktig å utforme kriterier som gjør at stipendene tilfaller profesjonelle, yrkesaktive populærartister og musikere som for øyeblikket trenger det aller mest, fortsetter Hans Olav Trøen.

Gramart sier at de ser fram til å motta mange søknader til krisestipendet.

- Vi vil gå gjennom disse så raskt som mulig slik at norske artister som har opplevd et dramatisk inntektstap kan få dekket noe av tapet, avslutter Trøen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!