Gir liv til dem som ikke omtales i historiebøkene

Men dette blir for ordinært, Laila Stien.

DREVEN NOVELLIST: Laila Stien, her fotografert da hun fikk Aschehougprisen i 2008.


Foto:Tom Martinsen/Dagbladet
DREVEN NOVELLIST: Laila Stien, her fotografert da hun fikk Aschehougprisen i 2008. Foto:Tom Martinsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||ANMELDELSE: Laila Stien er en dreven novellist, med en sjelden evne til å balansere det eksistensielle mot det trivielle i historiene sine.

I årets bok «Hjem til jul» er? ikke denne balansen like god, og flere av fortellingene blir for ordinære.

De nære ting Det overordnede grepet i samlingen er godt. Alle de tjue historiene har en og samme forteller: Den litt defensive og godlynte Betty.

Betty beretter om løst og fast av det jentegjengen har opplevde de siste åtte-ti åra. Om jentehytteturen som ble en prøvelse for venninnene (og ikke for mennene deres, slik meningen var), om ektefellenes middelalderkriser og litt for store begeistring for nabofruen, om støtten damene tilbyr hverandre når det røyner på.

Humor og skjørhet I de mest vellykkede fortellingene får humoren godt spillerom. Stien avkler mer enn gjerne sine karakterer, som ikke framstår som de mest reflekterte. Særlig fortellingen om da venninnene danner lesesirkel, er fornøyelig. Det er nesten umulig for dem å enes om hva de skal lese, og etter en stund:

«Vi var deppa og nedfor innimellom, så klart, men så konstant nedstemt som etter at vi begynte med litteratur, det hadde vi aldri vært før.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer