Gir mer penger til færre filmer

Slik skal publikumssvikten i Sverige stanses.

(Dagbladet.no): Neste fredag presenterer Trond Giskes filmutvalg sine konklusjoner. Utvalget har gjennomgått støttesystemet i norsk film på oppdrag fra kulturministeren.

Også i Sverige diskuteres støttesystemet heftig på grunn av publikumssvikt, og i går presenterte den nyansatte direktøren for Svenska Filminstitutet (SFI) sine planer.

- Publikum svikter oss. Dessuten er mange av filmprosjektene underfinansiert, noe som rammer kvaliteten, sier Cissi Elwin til instituttets hjemmeside.

Vil øke støtten

Løsningen er ifølge Dagens Nyheter å gi støtte til færre, men bedre, filmer. Instituttet skal også være langt strengere med søknader - det skal blant annet bli et krav at en produsent er koblet inn i prosjektet.

For å sikre kvaliteten - Elwin mener mange svenske filmer i dag er for like - skal langfilmprosjektene få mer penger fra det offentlige enn tidligere. Fra 25 prosents finansiering tidligere, til 40 prosent i dag.

I tillegg satser filmbransjen hardt på nett.

Hjemmesidene til SFI skal bli en møteplass og et nyhetsforum for filmfolk, mens den nordiske filmbransjen har lansert www.dvoted.net for unge filmskapere.

SLITER: Den svenske filmbransjen sliter med publikumssvikt, men nå er planen klar for hvordan skuta skal snus. Dette bildet er en scene fra «Dag och natt», med Mikael Persbrandt og Maria Bonnevie.
SLITER: Den svenske filmbransjen sliter med publikumssvikt, men nå er planen klar for hvordan skuta skal snus. Dette bildet er en scene fra «Dag och natt», med Mikael Persbrandt og Maria Bonnevie. Vis mer

Venter reaksjoner

Kristenn Einarsson leder arbeidsutvalget som har sett på det norske filmsystemet. Han er forberedt på reaksjoner.

- Jeg tror meldingen vi kommer med skal bli nyttig. Vi forventer reaksjoner, på alle felter vil det være mange som mener noe annet. Men jeg håper andre også vil få et overordnet, helhetlig syn på dette, sier han til Rushprint.

Også representanter fra den svenske og danske filmbransjen sitter i arbeidsutvalget.

- Det har vært svært verdifullt å ha med de to. Vi har nøye vurdert modeller de har i andre land, og særlig i Danmark og Sverige, sier Einarsson.