Gir nytt liv til gamle seil

Ina (24) kom fra et urolig Sarajevo for ti år siden. Nå lager hun klær av kasserte seil så det blir designpriser av det. Hun har gått på Arkitekthøgskolen i Oslo og vil studere motedesign i Milano.

Brukte seil behandles vanligvis som søppel. Norske seilere dumper årlig 200 tonn seil. Det er et problem. For Ina Nikolic ble det en utfordring, enorme muligheter og mengder av billig råmateriale. Seilene ble til kolleksjonen I.n.A., Intense nautical Awareness, oppkalt etter opphavskvinnen.

- Det var mens jeg gikk på videregående skole i Trondheim at jeg bestemte meg for at det var designer jeg ville bli, men allerede som liten drømte jeg om å lage en egen kleskolleksjon, vedgår Ina.

Nå er kolleksjonen en realitet, eller rettere sagt, prototypene er klare. Ina leiter etter en produsent som vil sette hennes prisbelønte klær i produksjon.

- Et stykke på vei

- Det hadde vært utrolig morsomt! Designrådets pris for unge talenter ga meg et ekstra kick. Prisen betyr at jeg har noe å fare med, at jeg har kommet et stykke på vei. Men jeg er glad jeg ikke vant mens jeg fortsatt gikk på skolen. Det kunne blitt litt tøft å bevare bakkekontakt en. Hvis man begynner å se seg sjøl som ganske genial, er det ødeleggende. Da stagnerer man gjerne, mens jeg vil utvikle meg videre, studere i Milano og jobbe meg fram mot drømmen.

I januar 2003 drar hun til den italienske motemetropolen. I mellomtida skal hun jobbe og legge seg opp penger. Men designerjobber vokser ikke på trær...

- Det er veldig vanskelig å få jobb etter skolen. I året som har gått har jeg jobbet ved ett arkitektkontor og to designkontorer. Som frilanser og på timebasis. Det er den typen tilbud vi unge får. Litt urettferdig, egentlig, mener Ina.

- Mye å bidra med

Hun fikk skryt av juryen som kåret henne til ungt talent på designdagen. Hør bare: «Designeren skaper en vinn- vinn-situasjon ved å utnytte seilenes historie for slik å bygge en merkevare. Løsningene holder høy designkvalitet. Klærne har stor grad av originalitet, samt overbevisende konsept, presentasjon og gjennomføring. Dette er et ung t talent som har vist en enestående evne til å gjennomføre et komplekst prosjekt med stor grad av originalitet og selvstendighet.»

- Jeg ble både glad og forvirret da jeg vant! Prispengene skal brukes i Milano, og det jeg fikk av selvtillit, får jeg bruk for når jeg skal søke jobb og utvikle nye ting. Jeg føler at jeg har mye å bidra med, dersom noen tør å satse litt på meg. Det er greit at man må jobbe noen år før man når målene sine. Det er sunt å ha noe å strekke seg etter, slutter Ina Nikolic.

<B>SPENSTIG: Ina Nikolic gikk ut av Arkitekthøgskulen i Oslo i fjor som industridesigner. Neste år bærer det til Milano for å spesialisere seg i motedesign. Ina er utpekt til årets designtalent av Dagbladet. -Prispengene skal brukes i Milano, sier en glad vinner.