Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gir opp kampen for privatlivets fred

- Legger saken bak oss.

GIR OPP: Musiker Lars Lillo-Stenberg sier til bransjebladet Journalisten at han og kona ikke kommer til å anke dommen i EMD. Foto: Anders Grønneberg
GIR OPP: Musiker Lars Lillo-Stenberg sier til bransjebladet Journalisten at han og kona ikke kommer til å anke dommen i EMD. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther vil ikke anke dagens tap i Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen.

 - Andrine og jeg håpet selvsagt at vårt syn ville få medhold, men vi var hele tida usikre på utfallet. Nå må vi bare avfinne oss med kjennelsen og legge hele saken bak oss. Vi har jo levd lenge nok med denne saken nå, sier musiker Lars Lillo-Stenberg til fagbladet Journalisten.

Lillo-Stenberg og kona Andrine Sæther gikk rettens vei etter at ukebladet Se og Hør fotograferte paret da de giftet seg 20. august 2005 på Tjøme, til tross for at de hadde uttrykt at de ikke ønsket pressen til stede. 

Se og Hør ble dømt for å ha krenket privatlivets fred i to rettsinstanser, men i 2008 vant bladet i Høyesterett. Det var nå den Norske stat som var saksøkte part i EMD.

Etter åtte års kamp i rettsystemet tapte i dag paret i Menneskerettighetsdomstolen. 

Til Journalisten.no sier Lillo-Stenberg videre at  han er stolt over å ha kjempet for privatlivets fred i rettssystemet.

Privatlivets fred Parets advokat, Harald Stabell, sier til Dagbladet at han ikke er fornøyd med avgjørelsen i EMD.

- Jeg hadde håpet på at Strasbourgdomstolen hadde kommet til resultatet som Tingretten, Lagmannsretten og to av dommerne i Høyesterett kom fram til da saken ble prøvd her, sier Stabell.

Se og Hør ble i 2008 frikjent i Høyesterett, men mindretallet på to dommere tok dissens i saka.

- Retten la til grunn at artikkelen kun hadde underholdningsverdi, og ikke var av almen interesse eller bidro til samfunnsdebatt, men lot ytringsfriheten gå foran deres rett til privatliv, sier Stabell, og legger til:

- Mindretallet på to dommere mente at saken var rettsstridig, nettopp fordi den var av en slik privat karakter, og at paret hadde gjort hva de kunne for å hindre oppmerksomhet. Det burde vært respektert og de burde kommet fram til at det var en krenkelse etter vårt lovverk.

Vanlige folk - Tror du dommen vil føre til endringer i hvordan pressen i Norge jobber?

- Jeg tror det hadde kommet en endring om saken hadde vunnet fram. Jeg regner med at de såkalte kjendisbladene og enkelte av løssalgsavisene vil fortsette sin praksis. Men de bør ta hensyn til debatten som har vært ført i forbindelse med denne saken, som har reist viktige prinsipielle spørsmål om ytringsfrihet og kjente personers rett til privatliv, sier Stabell.

Han sier mange både fagfolk og vanlige folk har hevdet at Stenberg og Sæther burde vunnet fram i rettsapparatet i denne saken.

- Kongehusets klage til PFU i høst gikk på noe av det samme, ikke minst for barna, og den vant delvis fram. Det er alltid en diskusjon om hvor grensen går, og jeg tror folk flest vil mene at grensen burde gått her, sier han.
 

UENIG: Parets advokat, Harald Stabell, sier til Dagbladet at han hadde håpet Strasbourgdomstolen hadde kommet fram til samme konklusjon som Tingretten og Lagmannsretten i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl
UENIG: Parets advokat, Harald Stabell, sier til Dagbladet at han hadde håpet Strasbourgdomstolen hadde kommet fram til samme konklusjon som Tingretten og Lagmannsretten i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hele Norges coronakart