Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Gir opp norsk film

I påvente av den endelige beslutningen om «Et dukkehjem» har Liv Ullmann fått nok av norsk filmmiljø.

PARIS (Dagbladet): På vei hjem fra Barcelona med en fersk europeisk Oscar i kofferten stoppet Liv Ullmann noen timer i Paris, der Bergmans «Saraband» har premiere i morgen. Men det er «Et dukkehjem» som opptar henne. Hvis ikke situasjonen blir avklart før jul, avblåser hun alt. Dette tar hun svært tungt.

-  Jeg har gjort alt i to og et halvt år, og skaffet de beste skuespillerne. Det er blodig synd hvis ikke dette prosjektet går. Men en uavhengig film trenger et halvt års førproduksjon. Hvis ikke jeg kan begynne den i januar går det ikke. Jeg vil ikke improvisere. Og dessuten kan jeg ikke leve med at vi mister skuespillere på grunn av uvisshet. Jeg er ikke lei meg, jeg bare fatter ikke. Det er norsk, det er Ibsen, det er jubileum, det er utrolige skuespillere. Kanskje det hadde vært annerledes hvis den var på norsk, men produsentene ville ha den på engelsk.

Uforståelig

-  For to dager siden tok du imot Europas største hederspris. Samtidig får du ikke gjøre det du vil i ditt hjemland?-  Jeg skjønner det ikke. I 1969 gjorde jeg min siste rolle som skuespillerinne i «An-Magritt», som satte publikumsrekord. Det samme gjorde «Kristin Lavransdatter», som jeg regisserte. Men jeg må gå videre med livet mitt. Jeg vil ikke bli sint eller skuffet. Jeg blir så lei meg når vi for eksempel mister Kate Winslet. Vi hadde så fantastisk kontakt.

Likevel vil ikke Liv Ullmann være bitter på Norge.-  Jeg har jo spilt teater der, men jeg tror ikke jeg kommer til å jobbe der mer. Kanskje teater, men ikke film. Jeg trekker meg ut av det norske filmmiljøet. Ikke i bitterhet, men nok er nok. Fordi det skader meg selv. Og det er den eneste grunnen. Jeg vil ikke bli knust. Men det har vært som en lang graviditet. Man behøver ikke søke samme faren en gang til.

Familie

Liv Ullmann synes også det er synd fordi hun har nære barn og barnebarn i Norge.-  Ja, jeg ville så gjerne jobbet hjemme, også av private grunner. Men selv om jeg ikke er bitter, er jeg realist. «Action speaks louder than words», sier Ullmann.

Ellers synes hun det var vemodig å spille inn Ingmar Bergmans siste film.

-  Vi står hverandre så nær. Han ringer når som helst, senest for noen dager siden. Vi har delt så mye. Vi har vært elskere, venner, foreldre, skuespiller/regissør, jeg har regissert hans manus. Jeg er begavet, men du er geniet, sier jeg. Du er min Stradivarius, sa han nylig. For første gang etter så mange år.

Paret er en myte i Frankrike, der deres felles innsats i «Saraband» skamroses.

-  Det er den absolutte filmen, skriver bladet Le Nouvel Observateur, og kaller Ullmann for en «eksepsjonell solist».

Som bare mangler et norsk orkester.

FIKK HEDERSPRIS: Sist helg ble Liv Ullmann hedret med den såkalte europeiske Oscar i Barcelona.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media