LEDER

Gir seg på topp

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Jens Stoltenberg overlater partiet til sin etterfølger Jonas Gahr Støre i bedre stand enn da han overtok som partileder i 2002. Han etterlot seg også norsk økonomi i bedre stand til sin etterfølger som statsminister, Erna Solberg, enn den økonomi han selv overtok i 2005, skjønt den var slett ikke ille. Under Stoltenbergs ledelse har Arbeiderpartiet vært mer samlet enn på generasjoner. Med ham som regjeringssjef har det vært vekst og velstand i Norge, til tross for en verdensomspennende finanskrise og til tross for dyp arbeidsledighetskrise i landene rundt oss.

Nå vil mange si at han valgte seg en spesielt gunstig historisk periode å lede i. Virkningen av Kinas inntreden i verdensøkonomien har kommet for fullt det siste tiåret. Vi har importert billigere enn noen gang, og fått bedre priser på våre eksportvarer enn noen gang. I tillegg har massiv arbeidsinnvandring fra tidligere østeuropeiske land tilført Norge en nærmest utømmelig arbeidskraftreserve, som også har ført til befolkningsvekst. Etterspørsel og teknologisk utvikling har ført til historisk høye investeringer i oljeindustrien. Oljefondet har for lengst passert 5000 milliarder kroner. Vi er alle i prinsippet millionærer. Som samfunnsøkonom er han utvilsomt enig i at makroforholdene i hans ledelsesperiode har vært de beste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer