Gir seg på topp

Ingress

Meninger

Jens Stoltenberg overlater partiet til sin etterfølger Jonas Gahr Støre i bedre stand enn da han overtok som partileder i 2002. Han etterlot seg også norsk økonomi i bedre stand til sin etterfølger som statsminister, Erna Solberg, enn den økonomi han selv overtok i 2005, skjønt den var slett ikke ille. Under Stoltenbergs ledelse har Arbeiderpartiet vært mer samlet enn på generasjoner. Med ham som regjeringssjef har det vært vekst og velstand i Norge, til tross for en verdensomspennende finanskrise og til tross for dyp arbeidsledighetskrise i landene rundt oss.

Nå vil mange si at han valgte seg en spesielt gunstig historisk periode å lede i. Virkningen av Kinas inntreden i verdensøkonomien har kommet for fullt det siste tiåret. Vi har importert billigere enn noen gang, og fått bedre priser på våre eksportvarer enn noen gang. I tillegg har massiv arbeidsinnvandring fra tidligere østeuropeiske land tilført Norge en nærmest utømmelig arbeidskraftreserve, som også har ført til befolkningsvekst. Etterspørsel og teknologisk utvikling har ført til historisk høye investeringer i oljeindustrien. Oljefondet har for lengst passert 5000 milliarder kroner. Vi er alle i prinsippet millionærer. Som samfunnsøkonom er han utvilsomt enig i at makroforholdene i hans ledelsesperiode har vært de beste.

Likevel har ikke Stoltenberg latt seg beruse av en særnorsk overflod. Hans første periode som statsminister, før han overtok partiledervervet, var preget av en usedvanlig reformiver. Pensjonsreform, politireform, momsreform og fornying av offentlig sektor. Alle reformene har hatt som utgangspunkt at Norge må beskikke sitt bo og ha orden i økonomien. Ikke alle reformer var populære. Hans utdanningsbakgrunn som sosialøkonom ble et skjellsord. Folk flest forsto ikke hva han ville og hvor han skulle. Det, pluss en opprivende lederstrid med Thorbjørn Jagland, påførte Ap et historisk nederlag ved valget i 2001 med oppslutning på 24,3 prosent.

Men ut av denne krisa kom et samlet parti, en klar erkjennelse av at Ap ikke lenger kunne styre landet alene og en like klar erkjennelse av at partiet må ha fagbevegelsen på lag. Stoltenberg var den første Ap-leder som inngikk regjeringssamarbeid med andre partier. Han lyktes å vinne to stortingsvalg etter hverandre. Etter terroranslagene den 22. juli 2011 viste han landsfadertakter. Nå er Stoltenberg-epoken over. Jonas Gahr Støre skal hoppe etter Wirkola.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.