Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gir til de rikeste

Ingress

Meninger

Regjeringen holder på et vis det den lover. I den såkalte tilleggsproposisjonen til neste års statsbudsjett reduseres formuesskattesatsen med 0,1 prosent. Det utgjør lite eller ingenting for de fleste. Men for landets milliardærer betyr denne reduksjonen millioner av kroner. Det må være dette Høyre og Fremskrittspartiet kaller vekstfremmende skattelettelser, forutsatt at milliardærene bruker skattelettelsene til verdiskapning.

Tabellene i skatte- og avgiftsproposisjonen demonstrerer hvor ulikt skattelettelsene på totalt 8 milliarder kroner fordeler seg. Folk som tjener over to millioner kroner i året får i gjennomsnitt skattelettelser på om lag 40000 kroner i året. Folk med inntekter opp til 400000 kroner i året, får om lag 1 krone dagen. Dette presenteres som «brede skattelettelser», siden alle inntektsgrupper får noe, gjennomsnittlig. Men mange ville nok heller ønsket å beholde husbankrenta som den er, men som regjeringen foreslår å øke, eller skatteklasse II, som både Stoltenberg- og Solberg-regjeringa foreslår å fjerne, eller fagforeningsfradraget som den forrige regjeringen foreslo å øke. Studentene som hadde gjort seg forhåpninger om elleve måneders studiestøtte må nå sette sin lit til Venstre og KrF. Det samme må nødhjelpsorganisasjonene som har fått kutt på sine poster.

Attpåtil finansierer regjeringa skattelettelsene med penger fra vår felles oljebrønn. Det som rettferdiggjør et så skjevt fordelt pengedryss, er troen på skattelettelsers dynamiske effekt. Hvis folk «får beholde mer av sine penger», vil det i sum skape en vekst som gjør at staten, til tross for lettelsene, får tilbake pengene fordi flere antas å komme i jobb og flere dermed betaler skatt. Det finnes dessverre lite dokumentasjon på at økonomien fungerer slik. Mange kaller slike påståtte dynamiske skatteeffekter for voodoo-økonomi. Faktisk innrømmer også regjeringen at staten bare vil få igjen noe.

Solberg-regjeringa øker ikke bunnfradraget i formuesskatten i forhold til forslaget fra den rødgrønne regjeringen. Dette er altså ikke et budsjett for folk flest eller for formuende flest. Likevel er budsjettet neppe egnet til å sjokkere. Det måtte i så fall være Frp-sympatisører som har trodd på Siv Jensen da hun var i valgkampmodus.