Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Haddy Njie

Gir ut bok om Giske-skandalen

Beskriver ektemannen som «uutholdelig umoden».

SNAKKER UT: Haddy Njie forteller i programmet Lindmo på NRK om samtalene hun har hatt med ektemannen Trond Giske. Video: «Lindmo» / NRK Vis mer

- Den makten du har gjør at andre menneskers grenser kan flyttes. Eller den gjør at andre mennesker føler at de kommer i en ubehagelig situasjon, som er ubehagelig fordi du er den du er.

Det sier Haddy Njie i et intervju med «Lindmo», som sendes på NRK i morgen, fredag.

Samme dag slippes Njies bok om hvordan hun opplevde stormen rundt ektemannen Trond Giske for halvannet år siden. Det er NRK som melder dette.

Boka heter «Dagbok 13. desember-13. februar», og gis ut på forlaget Gyldendal.

7. januar 2018 annonserte Giske at han gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet. I desember året før ble det kjent at den profilerte politikeren hadde flere varsler mot seg, knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Ap konkluderte med at Giske har brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering.

Avviser trakassering

Njie avviser at Giske noen gang har trakassert noen, skriver NTB:

- Verken jeg eller Trond mener at han noen gang har trakassert noen, sier Haddy Njie i «Lindmo».

- Men jeg tror at man kan sette andre mennesker i en situasjon de opplever som veldig ubehagelig eller upassende eller at grensene deres blir presset, uten at den som har makt forstår det.

Dagbladet har vært i kontakt med Trond Giske. Han ønsker ikke å gi en kommentar i forbindelse med bokutgivelsen.

«Uutholdelig umoden»

Haddy Njie har en lang karriere som programleder bak seg. Hun begynte i «Midt i smørøyet» i 1990, og har seinere jobbet som reporter for Dagsrevyen og programleder for «Sommeråpent» på NRK.

Njie og Giske har vært et par siden 2014. De giftet seg i 1. juni i Nidarosdomen. Paret har ett barn sammen.

NÅ ER DE GIFT: Det var en tydelig rørt Trond Giske som fortalte om øyeblikket da han så Haddy Njie komme opp kirkegulvet i Nidarosdomen i Trondheim. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

I boka beskriver Njie ektemannen som «uutholdelig umoden», ifølge NRK.

Hun understreker at denne beskrivelsen tilhører fortida, og at de to seinere har hatt mange samtaler om hvordan makt kan påvirke møter med andre mennesker.

- Det er umodent å ikke forstå at du kan ikke være Trond fra Trondheim, fordi du er ikke det lenger, sier Njie til programleder Anne Lindmo.

40-åringen tror denne sammenhengen kan gå over hodet på maktpersoner - særlig menn. Temaet ble hyppig diskutert mellom de to allerede før de ble kjærester, forteller hun.

- Jeg tror det er veldig få som har snakket så mye om makt, relasjoner, asymmetri og hva metoo egentlig bør innebære, som det vi har gjort.

Dagbladet har vært i kontakt med Haddy Njie. Hun opplyser at hun ikke gjør intervjuer på nåværende tidspunkt.

På sin Facebook-side har Njie delt en lenke til boka, sammen med følgende tekst:

«Tenk at det ble en bok til slutt.»

«Redsel, kjærlighet og raseri»

Njie har tidligere gitt ut billedboken «Snart sover du» sammen med søsteren Lisa Aisato. Dagbladets anmelder var svært begeistret, og trillet en sekser på terningen.

Forlaget Gyldendal skriver følgende om Njies nye bok:

«Haddy Njie gir et nådeløst ærlig innblikk i et familieliv, midt i en av norgeshistoriens største mediestormer.

Boka handler om redsel, kjærlighet og raseri. Om politikk og journalistikk. Og om matpakker, leggerutiner og våkenetter.»

- Fortvilet og skamfull

I april snakket paret ut om mediestormen som rammet dem i en spesialepisode av «Vårt lille land» på TV 2.

Der fortalte Njie om hvordan hun måtte koble ut ringeklokka i parets bolig 21. desember 2017, da journalister «omringet leiligheten paret bor i», skriver TV 2. Njie beskrev en tilværelse der paret «var fullstendig invadert og omringet».

TV 2 skriver om et møte Trond Giske hadde med Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng hjemme hos sistnevnte 21. desember 2017. I møtet ble Giske for første gang forelagt varslene som hadde kommet mot ham.

Etter møtet ringte Giske til Njie, som ventet hjemme, ifølge TV 2.

- Da var han helt - jeg har aldri hørt han sånn før. Jeg har aldri hørt stemmen hans sånn før. Da var han utrolig lei seg og fortvilet og skamfull og han sa; Herregud. Dette er alvorlig, Haddy. Dette er alvorlig! forteller Njie om telefonsamtalen som fant sted vinterkvelden i 2017.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media