Öde Nerdrum:

Gir ut bok

Öde Nerdrum skal denne høsten gi ut bok om noe av det som ligger hans hjerte nærmest - poesi.

DEBUTERER: Öde Nerdrum skal i høst gi ut poesisamling. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
DEBUTERER: Öde Nerdrum skal i høst gi ut poesisamling. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Kunstneren Öde Nerdrum har siden deltakelsen i «Farmen kjendis» blitt en stor seerfavoritt blant det norske folk. I «Farmen» tok han seg helt til finaleuka. Selv om han ikke stakk av med seieren, vant han i år Gullruten for «Årets deltaker».

26-åringen er opprinnelig kunstner, men har også en stor kjærlighet til poesien. I oktober skal han gi ut poesisamlingen «Ödes lille røde» hos forlaget Strawberry Publishing.

80 dikt

I omtalen av boka fortelles det om Nedrums visjon med poesisamlingen.

- I en moderne verden full av atspredelser og ironisk distanse skal denne boka være et fyrtårn for en varmere, mer følsom oppfatning av verden.

I samlingen vil han samle sammen norsk, svensk og dansk lyrikk. Den vil inneholde 80 dikt fra blant andre Henrik Ibsen, Knut Hamsun, Jens Bjørneboe og Inger Hagerup.

Dagbladet har vært i kontakt med Nedrum. Han skriver følgende i en sms til Dagbladet:

- Jeg kan dessverre ikke svare på spørsmål om boka ennu.

Dagbladet har også vært i kontakt med kommunikasjonssjef, Trude Laberg, ved forlaget Strawberry, som bekrefter at boka kommer i midten av oktober.

- Artig

Espen Grønlie er poesianmelder i Dagbladet. Han tror poesi i bokform de siste åra har vært nede i en bølgedal. Grønlie mener at Öde Nerdrum ikke bør brukes som en guide til poesi.

- At et forlag som Stawberry utgir en samling mer eller mindre kjente dikt, er for så vidt litt artig, men neppe del av noen større trend. Og det skal sies: Å behandle Öde Nerdrum som en guide til poesi, virker i utgangspunktet litt som å behandle faren Odd som en guide til klesmote, sier Grønlie til Dagbladet.

Som sønn av kunstneren Odd Nerdrum var ikke veien lang for Öde til å bli kunstner. I tillegg til å være deltaker i «Farmen Kjendis», og nå blir forfatter, er han opprinnelig både maler og pianist.

Det siste året har kjendisstatusen til 26-åringen steget brått. Fra å være et relativt ukjent navn, har han i 2021 både vært reality-deltaker, og TV-yndling.

AVSLØRER: Öde Nerdrum og Anniken Jørgensen gjester «Senkveld», og der sier Öde at faren hans har veldig lyst til å treffe Anniken. Video: TV 2 Vis mer

Kontroverser

Nerdrum er også blitt kjent for å være frittalende, og har omtalt det norske folk som «potetfolk», og kalt ferie en aktivitet for underklassen.

Det vakte også oppsikt da Nerdrum under «Farmen kjendis» sa at han mente homofile ikke burde få gifte seg i kirka.

- Da betyr ikke den kristelige lære noe lenger, det er ikke vits i å ha noen kirke hvis man slakker opp, sa han i en av episodene av «Farmen Kjendis».

- En selvfølge

Seinere understrekte Nerdrum overfor Dagbladet at han mener likekjønnet ekteskap er en selvfølge i hans øyne, men at det ikke bør finne sted i kirka - i og med at bibelen har vært tydelig på at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne.

- Jeg mener at kirka bør ha en ryggrad. En institusjon, som kirka er, en spirituell forening, kan ikke bare gi etter for en ny, populær strømning i tida, uttalte han til Dagbladet i januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer