Gir ut CD som beruser

Visst er det dyrt med CD-plater, men det spørs om ikke cellisten Aage Kvalbein nå setter ny verdensrekord. «Franske mirakler - en reise i vin og musikk» koster den nette sum av 2897 kroner om du skal følge kunstnerens anvisninger om proper drikke til.

Kvalbein som nylig feiret sitt 25-årsjubileum som artist, har et hjertelig forhold til Frankrike. Så hjertelig at han har viet en hel plate til musikk av ti franske komponister sammen med pianisten Håvard Gimse. Og til hvert stykke følger uvanlig nok en anbefaling til godt drikke. Det er å sammenbinde to kunstarter, mener Kvalbein.

- Jeg er opptatt av sammenhenger mellom kunstarter generelt. På Musikkhøgskolen har jeg også brukt skuespillere og bildende kunstnere til foredrag.

Samme importør

Ifølge Kvalbein er nordmenn for lite opptatt av kunstens sammenhenger.

- Jeg vil ikke umiddelbart si at vi har tenkt på mat og vin som kunstarter. Det har vært viktigere å få i oss så mange kalorier som mulig, og så fort som mulig.
En samling med 19 franske stykker innen barokk, romantikk og impresjonisme blir ikke helt billig om du skal få med deg denne sammenhengen. Dagbladet har innehentet prisene for vinene som blir anbefalt på plata og får en sluttsum på 2897 kroner. Alle viner er tilgjengelige på Vinmonopolet, og stort sett alle er fra samme importør; Moestue Grape Collection. Men plateselskapet Kirkelig Kulturverksted hevder de ikke har mottatt sponsorpenger for prosjektet.

Felleskultur

- Du er ikke redd for at klassisk musikk skal bli oppfattet som ytterligere snobbet med en slik utgivelse?
- Jo, kanskje i Norge. Det er jo ganske typisk da at vin skal bli oppfattet som snobbet. Jeg husker min lærer gjennom mange år, Paul Tortelier, som var Frankrikes mest berømte cellist. Han vokste opp i trange og fattige kår. Men uansett, hver dag la hans mor en ren, hvit duk på bordet, og de drakk god vin. Der er dette en del av felleskulturen, sier Kvalbein.

<B>DYRE MIRAKLER:</B> Aage Kvalbein har begått plata &#171;Franske mirakler - en reise i vin og musikk&#187; sammen med pianisten Håvard Gimse. En dyr affære om du skal følge vinanbefalingene til hvert musikkstykke.