GIFT: I «Fight Club»-oppfølgeren er Marla Singer og boka/filmens navnløse hovedperson gift — om enn ikke lykkelig. Foto: Dark Horse
GIFT: I «Fight Club»-oppfølgeren er Marla Singer og boka/filmens navnløse hovedperson gift — om enn ikke lykkelig. Foto: Dark HorseVis mer

Gir ut «Fight Club 2» som tegneserie

Tyler Durden er tilbake.

Aller først, for dere to etternølerne der ute som ennå ikke har sett filmen: Denne artikkelen inneholder spoilere om «Fight Club». Og en bitteliten en om den nye «Star Wars»-tegneserien.

— Jeg tror kona mi er utro.

Mannen, som er i ferd med å hypnotiseres på sofaen til psykologen, kaller seg Sebastian.

Det er ikke navnet hans.

Mye av det mørke håret har falt av. Han knasker piller konstant. Er gift med en dame som heter Marla, har en sønn. Blir gjenkjent overalt.

— For deg koster det ingenting, messer butikkansatte med blåveiser og plastre over nesen.

— Jeg er ikke meg, svarer Sebastian dem.

Etter at han er hypnotisert, knipser psykologen med fingrene.

Det er ikke Sebastian som våkner, men alter egoet, den IKEA-hatende delen av den splittede personligheten hans.

Et blondt glisende fjes. Psykologen bukker, ærbødig.

— Velkommen, mr. Durden.

Joda, Tyler Durden er tilbake. På en måte. «Fight Club 2», forfatter Chuck Palahniuks hybrid-oppfølger til både filmen og romanen, er nemlig kun tilgjengelig i tegneserieform.

— Jeg hadde sverget å aldri gjøre en oppfølger, fordi karrieren min kun ville handlet om det. Jeg ville vært som Sophie Kinsella, som skriver om shopaholikere resten av livet, sier Palahniuk til The Verge.

En middag med en trio tegneserieforfattere fikk ham på andre tanker, og dermed kan «Fight Club» skrive seg inn i en tradisjon hvor fortellinger fra skjerm og lerret aldri helt er over.

Så lenge noen har penn og papir tilgjengelig, da.
Han Solo er gift
Tegneserier er et medium hvor budsjettet stort sett kan måles i blekk og tiden til to-tre personer.

FIKK KRITIKK: David Finchers «Fight Club» med Brad Pitt (t.v.) og Edward Norton, ble kritisert voldsscenene sine da den kom, men Dagbladets anmelder ga den likevel terningkast seks da den dukket opp i 1999.
FIKK KRITIKK: David Finchers «Fight Club» med Brad Pitt (t.v.) og Edward Norton, ble kritisert voldsscenene sine da den kom, men Dagbladets anmelder ga den likevel terningkast seks da den dukket opp i 1999. Vis mer

For film- og tv-studioer er det dermed både billig og potensielt innbringende å takke ja til snakkeboblende fortsettelser og sidespor.

Et særlig lukrativt eksempel på dette er «Star Wars», hvor utallige tegneserier er sluppet de siste tiårene.

Etter at Disney tok over ble det også besluttet at alle nye tegneserier skulle være offisiell kanon på lik linje med filmene.

Dermed ble det litt oppstuss da en av tegneseriene ifølge The Mary Sue nylig avslørte at Han Solo allerede var en gift mann da han møtte prinsesse Leia.

Skandale!

Folk som håpet på slike godbiter da finfine «Orphan Black» kjørte i gang sin tegneserieutgave (også kanonisk) før starten på tredje sesong var ikke like heldige.

Hele 497000 lesere plukket opp første nummer ifølge Comic Book Resources - bare for å oppdage at den var en ren oppsummering av hendelser fra tv-serien, ispedd en og annen forkastet manusidé.

Da har regissør Joss Whedon lykkes bedre, blant mye annet i fortsettelsen av «Buffy the Vampire Slayer».

På skjermen la vampyrjegeren inn årene etter sju sesonger, på papiret har Whedon kunnet føre henne inn i sin tiende sesong.
Nye sesonger
Andre serier som har fortsatt på papiret er «Jericho» og «Smallville».

Begge fikk nye sesonger med samme manusforfattere, mens tiende sesong av «The X-Files» var en tegneserie med serieskaper Chris Carter selv ved roret.

En viktig motivasjon for serieskapere som involverer seg direkte i tegneseriene later ofte til å være muligheten for å kunne spinne vidre på en fortelling de ikke var ferdige med.

For Palahniuks del later hovedmotivasjonen bak «Fight Club 2» til å være noe annet — et genuint ønske om å eksperimentere med tegneserieformatet.

— Jeg synes det er spennende å være eleven igjen, og å lære av talentfulle folk som også er mye yngre enn meg, sier han til Esquire.

— Som den dummeste personen i rommet er det alltid jeg som har mest å tjene.