KOMMENTARER

Musikkommentaren

Gir ut glimrende album, ett år etter sin død

Stjernene dør fra oss, men soulmusikken lever som bare det. Sharon Jones (1956-2016) tok farvel med et utsøkt album, spilt inn mellom tøffe kreftrunder.

POSTHUMT ALBUM: Ett år etter hennes død kom et nytt album med Sharon Jones and the Dap-Kings før helga, spilt inn etter at hun ble behandlet for kreft Suksessen kom først seint i karrieren. Foto: Fred Tanneau / AP / NTB Scanpix
POSTHUMT ALBUM: Ett år etter hennes død kom et nytt album med Sharon Jones and the Dap-Kings før helga, spilt inn etter at hun ble behandlet for kreft Suksessen kom først seint i karrieren. Foto: Fred Tanneau / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Sharon Jones ble bare 60 år gammel. Hun døde på toppen av en sein platekarriere, og fredag kom hennes glimrende, posthumt utgitte album sammen med bandet The Dap-Kings, passende titulert «Soul Of A Woman».

Jones hadde kreft i bukspyttkjertelen, og hennes farvel til fansen ble spilt inn etter tøffe behandlinger, via en midlertidig opptur da alle håpet at hun ville stå den av og til kreften tok henne for ett år siden sist lørdag.

Gjenfødt

Det ligger mye symbolikk i tittelen på Syleena Johnsons rykende ferske album «Rebirth of Soul», produsert av hennes gitarspillende og syngende far, Syl Johnson. Soulen har på mange måter fått et oppsving de siste åra, og vi kan nesten gå så langt som å si at den er «gjenfødt».

Klassikere

Syleena har ikke hatt noe ønske om å «gå retro», hun har blant annet bidratt på et album med Kanye West. Men her var det ikke til å unngå. På «Rebirth of Soul» gjør hun blant annet den gamle bluesklassikeren «I'd Rather Go Blind», som var et av bluesikonet Etta James' glansnumre, men også Aretha Franklin-hiten «Chain Of Fools» og farens statement-låt «Is It Because I'm Black» fra 1996.

Mavis og Jeff

NYTT ALBUM: Soul- og R&B-artist Mavis Staples og bluesgitaristen Rick Holmstrom, som er med på hennes ferske album «If All I Was Was Black», fotografert i sommer. Staples er «still going», men mange av hennes samtidige er borte. Foto: Richard Gray / EMPICS / NTB Scanpix
NYTT ALBUM: Soul- og R&B-artist Mavis Staples og bluesgitaristen Rick Holmstrom, som er med på hennes ferske album «If All I Was Was Black», fotografert i sommer. Staples er «still going», men mange av hennes samtidige er borte. Foto: Richard Gray / EMPICS / NTB Scanpix Vis mer

The Staple Singers var store stjerner innen R&B og gospel. «Pops» og Cleotha Staples er begge døde, men Mavis Staples (78) har fått et skikkelig oppsving de siste åra, godt hjulpet av sin faste produsent og medlåtskriver Jeff Tweedy (Wilco). «If All I Was Was Black» ble gitt ut sist fredag, med Tweedy i duett på albumets beste låt, «Ain't No Doubt About It».

Charles Bradley ble oppdaget av et stort publikum først i 2011, og fikk skinne i neonlyset de siste seks åra før han døde av kreft 23. september, 68 år gammel. Sjekk ut hans «Changes» fra i fjor.

William Bell lever fortsatt i beste velgående, og fikk et skikkelig løft i karrieren da han ga ut «This Is Where I Live» i fjor. Det ble Grammy. Han har rukket flere konserter i Oslo de siste åra.

Adam Douglas

Her hjemme er det nok ikke helt tilfeldig at to av låtene Adam Douglas sang da han vant «Stjernekamp» nylig var soul og soulpop, Otis Reddings gamle hit «Try A Little Tenderness» og hans egen «I Once Was An Honest Guy».

Douglas, solo og sammen med bandet High Red, har de siste åra, som en av få i Norge, vært en målbærer av soul - du har bare ikke oppdaget det før nå!

Bandet har et ferdig album på vent, og Douglas' nyvunne popularitet skader neppe.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer