Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gir ut naken Månestråle i usensurert julehefte

Dette fikk de ikke se i 38 år gammel stripe.

BAKBUNDET: Her blir Månestråle bakbundet naken av krigerske indianere - en stipe som ble sensurert for snart 40 år siden. Illustrasjon: Aller Forlag
BAKBUNDET: Her blir Månestråle bakbundet naken av krigerske indianere - en stipe som ble sensurert for snart 40 år siden. Illustrasjon: Aller Forlag Vis mer

Årets Sølvpilen-julehefte ble første gang utgitt i 1976 - da som en ordinær tegneserieutgivelse.

Men det leserne ikke visste dengang, var at utgaven ble sensuret.

I årets julehefte reutgir Aller Forlag denne historien - med de tre tegnede ruter som norske Sølvpilen-fans ikke fikk se i 1976.

Nakensensur - Og det er av en naken Månestråle. Hun står bakbundet til en totempel, omgitt av indianere og skal oftes til en gud, sier redaktør Berit Veiset i Aller Forlag.

Dette ble altså for sterk kost for tegneserieleserne i 1976, fryktet forlaget som sensurerte bort den nakne Månestråle.

Serieheftet Sølvpilen ble skapt av belgieren Frank Sels i 1965, og utgitt i Norge av Allers mellom 1971 og 1986, av Gevion i 1987 og Bladkompaniet fra 1988 til 1991. Fra 2005 er det igjen Allers som har stått for utgivelsene.

Våte drømmer Månestråle har påført et par generasjoner unge gutter og menn våte drømmer og lystige tanker, særlig under storhetstida på 70- og 80-tallet.

BLE SNYTT:  - Det var nok mange som fikk sin første seksuelle oppvåkning av Månestråle i Sølvpilen-bladet, sier redaktør Berit Veiset i Aller Forlag. Mange unge gutter på 70-tallet føler seg vel snytt nå. Ill: Aller Forlag
BLE SNYTT: - Det var nok mange som fikk sin første seksuelle oppvåkning av Månestråle i Sølvpilen-bladet, sier redaktør Berit Veiset i Aller Forlag. Mange unge gutter på 70-tallet føler seg vel snytt nå. Ill: Aller Forlag Vis mer

- Fryktelig mange unge gutter har vært forelsket i den vakre indianerkvinnen.

- Det var nok mange som fikk sin første seksuelle oppvåkning til Månestråle. Hun var vakker, men også den første tegneseriefeministen, sier Berit Veiset til Dagbladet.

Annerledes fra cowboyland Det er mange år siden Sølvpilen ble gitt ut ukentlig og månedlig. Men tegneserien har sine hardcorefans, og derfor blir serien gitt ut - i et litt annet format - som julehefte. Mellom 2005 og 2008 ble det gitt ut 11 spesialhefter, og fra 2007 har bladet kommet som et årlig julehefte i liggende format.

- I motsetning til mye cowboylitteratur, så formidler Sølvpilen et bra menneskesyn.

- Her er alle menneskeraser helter og skurker. Og Månestråle er en tøff kvinne. Hun er selvstendig, modig og tar grep, sier Berit Veiset.

For mye naken hud Hun synes det er utrolig at tre relativt uskyldige ruter ble sensurert, og kan bare spekulere over hvorfor forlagsledelsen den gang syntes det ble for mye naken hud - selv om vi var langt inni hippietida med mye nakenhet.

- Var det kristenfundamentalistene som skremte? Eller kanskje forlaget ikke ville støte barn, sier Berit Veiset og legger til:

BAKBUNDET: Dette ble for drøyt for utgiveren i 1976. Ill: Aller Forlag
BAKBUNDET: Dette ble for drøyt for utgiveren i 1976. Ill: Aller Forlag Vis mer

- Så får vi se om Sølvpilen fremdeles rir like stødig og har fotfeste hos det norske tegneseriepublikumet. Jeg er sikker på at bladet blir en hyggelig opplevelse for mange, både moderne og nostalgisk på samme tid.

For ordens skyld: Aller Forlag er en del av Aller Media, som eier Dagbladet.

JULEHEFTE 2014: Sølvpilen, Falk og ikke minst Månestråle. Ill: Aller
JULEHEFTE 2014: Sølvpilen, Falk og ikke minst Månestråle. Ill: Aller Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling