Gir ut Norges første sci fi-serie

«Blindpassasjer» får nytt liv.

(Dagbladet.no): - Av alt jeg har laget, er det ingenting folk har spurt oftere etter enn denne, sier Stein Roger Bull, norsk filmbransjeveteran som tidligere har jobbet med titler som «Norske byggeklosser» og «Olsenbandens siste stikk».

Han regisserte sci-fi-klassikeren «Blindpassasjer», som svært få nordmenn har sett etter at den ble sendt i 1978.

Nå kommer den - tidenes første norske sci-fi-serie - ut på dvd.

Rullgardin-heis

- Den handler om fem mennesker i en fjern framtid som er på tur med et romskip. Etter hvert oppdager de at én i besetningen er drept, forteller Bull til Dagbladet.no.

Den drepte er erstattet av en biomat - en slags robot - som er en perfekt kopi av mennesket den har drept. Men hvordan skal besetningen finne ut hvem av dem som ikke er et ordentlig menneske?

- Landet med bare lusekofter har gått forbi oss med flere hundre år, husker jeg at en svensk avis skrev. Det var ganske artig, sier regissøren til Dagbladet.no.

Han møtte blant annet mannen utviklet spesialeffektene for «Star Wars» (1977) - en annen sci fi-film som var lagd med et minimalt budsjett - for å høre hvordan han kunne imponere med enkle midler, noe som imponerte manusforfatter Tor Åge Bringsværd:

DYR PRODUKSJON: «Blindpassasjer» var en svært dyr serie etter tidenes standard, og var en av de første rollene til Bjørn Floberg. Her er han avbildet med Trini Lund. Foto: NRK
DYR PRODUKSJON: «Blindpassasjer» var en svært dyr serie etter tidenes standard, og var en av de første rollene til Bjørn Floberg. Her er han avbildet med Trini Lund. Foto: NRK Vis mer

- De var fantastisk kreative. Blant annet husker jeg de brukte en rullgardin for å lage en avansert heis, sier Bringsværd til Dagbladet.no.

Brukte monsterdata

I tillegg fikk Bull - og skuespillere som Henny Moan og Bjørn Floberg - låne NRKs eneste datamaskin.

- I en uke fikk vi bruke en data som fylte et helt rom. Jeg vil anslå at den hadde like stor kapasitet som en mobiltelefon har i dag, sier regissøren.

Han har ikke sett serien på drøyt ti år, men er sikker på at materialet har tålt tidens tann.

- Med tanke på at dette var i 1978, var det ganske utrolig at vi fikk dette til. Det var ganske avanserte opptak, som ble profesjonelt satt sammen. Samtidig er det klart man gjerne vil ha et litt høyere tempo i dag, enn man hadde for 30 år siden.

Ingen oppfølger

- Jeg ser fram til å få den på dvd. Det kan bli riktig hyggelig, sier Tor Åge Bringsværd, som riktignok likte bedre sin egen og Jon Bings originaltittel: «Hvem av oss er den drepte?».

Gir ut Norges første sci fi-serie

Bing og Bringsværd skrev også flere historier om romskipet Marco Polo, og på ett tidspunkt eksisterte det planer om å filmatisere en oppfølger.

- Hva med å gjøre det nå?

- Hm, nei. Slike typer prosjekter var veldig i tiden mot slutten av 70-tallet, men jeg er usikker på om det er noen vits i dag, sier Stein Roger Bull.

• NRK Aktivum gir ut «Blindpassasjer» på dvd 28. mars.

SPENNINGSSERIE: Men «Blindpassasjer» er ikke spesielt voldelig, mener Stein Roger Bull.
BILLIGE EFFEKTER: Regissøren hadde blant annet fått råd fra «Star Wars»-skaperne.
STOR SUKSESS: Også svenske kritikere var begeistret for «Blindpassasjer». Danskene likte den imidlertid ikke.