Kristopher Schau og The Dogs:

Gir ut plater uten lyd

Da det nye albumet til rockebandet The Dogs ble forsinket i vinylpressen, måtte Kristopher Schau og resten av bandet finne på et alternativ for å rekke fristen.

TIDSPRESS: The Dogs pleier å gi ut et nytt album hver første mandag i året, men ble i år nødt til å ty til en nødløsning. F.v: Tommy Reite, Stefan Höglin, Kristopher Schau, Henrik Odde Gustavsen, Mads Martinsen, Kenneth Simonsen. Foto: Agnete Brun
TIDSPRESS: The Dogs pleier å gi ut et nytt album hver første mandag i året, men ble i år nødt til å ty til en nødløsning. F.v: Tommy Reite, Stefan Höglin, Kristopher Schau, Henrik Odde Gustavsen, Mads Martinsen, Kenneth Simonsen. Foto: Agnete Brun Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bandet til Kristopher Schau, The Dogs, pleier å slippe et nytt album i starten av hvert år.

Målet om å ha platene i butikkene innen årets første mandag ble imidlertid umulig i år, grunnet forsinket produksjon.

«Dumme tider krever dumme handlinger», skriver bandet på Facebook-siden sin, og ga ut en lydløs utgave av «El Verdugo».

- Vi tenkte at folk forventet et produkt første mandag i året, og at de kunne få det nest beste. Coveret var klart – det var rillene i platene som var problemet, sier Kristopher Schau til Dagbladet.

- Det ser ut som det er riller på den, men det er ikke det. Hvis du setter den på platespilleren din sklir bare nåla av, og du ødelegger sikkert spilleren.

BLEMME: I HBO Max-serien «Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts» så en observant seer en stor bildeblemme. Vis mer

Vil melde inn til Spellemann

Schau syntes ideen om å selge en innholdsløs plate i utgangspunktet var idiotisk, men har seinere blitt overbevist om at det er en god beskrivelse av kulturlivet under pandemien.

Han mener det bør kvalifiseres til en Spellemann-nominasjon.

- Vi kommer til å melde inn denne plata til Spellemann til neste år. Stillheten er lyden av Kultur-Norge anno 2021. Hvis ikke dét er samtidsmusikk så vet ikke jeg. Det oppfyller alle kriteriene, sier Schau.

- Tanken slo oss etter albumet var ferdig trykket, skal sies.

STILLHET: Det er usikkert om den tomme utgaven av «El Verdugo» vil kvalifisere som musikk hvis det meldes inn til Spellemannsprisen. Skjermdump: The Dogs / Facebook
STILLHET: Det er usikkert om den tomme utgaven av «El Verdugo» vil kvalifisere som musikk hvis det meldes inn til Spellemannsprisen. Skjermdump: The Dogs / Facebook Vis mer

- Står fritt til å melde inn albumet

Simen Idsøe Eidsvåg er pressekontakt i Spellemannprisen. Han er usikker på om utgaven av albumet til The Dogs kan defineres som musikk.

- Reglene for Spellemannprisen er at bidragene skal inneholde mer enn 10 minutter med musikk. The Dogs står fritt til å melde inn albumet, men så må administrasjonen vurdere om det er musikk eller ikke.

Om humoren i markedsføringsstuntet til The Dogs vil begeistre neste årets jury kan ikke Eidsvåg svare på.

- Juryene er forskjellige hvert år, så det er vanskelig å vite noe om.

Problemer på samlebåndet

Ifølge Schau har det blitt vanskeligere å trykke plater i løpet av pandemien. I tillegg tror han flere artister har fokusert mer på salg av vinyl da inntekt fra konserter brått forsvant.

Albumet til The Dogs ble lagt ut for salg på mandag, og tirsdag ettermiddag på vei til å bli utsolgt.

- Salget har gått så inni helvete bra. Big Dipper har snart solgt ut sine 200 eksemplarer. Jeg regner med det blir utsolgt i løpet av dagen eller morgendagen, sier Schau.

Andreas Leine Jakobsen er daglig leder i platebutikken Big Dipper. Han forteller fansen til The Dogs kjøper det meste de tar inn i butikken.

- Albumet kommer nok til å bli utsolgt i løpet av dagen. Det er ganske vilt. Vi håper bare folk har fått med seg at det ikke er lyd på det, sier Jakobsen til Dagbladet.

Jakobsen forteller de ikke har fått noen klager.

- Det er bare én på internett som har avbestilt. Ellers er det mange gode tilbakemeldinger ved kassa.

Spesielle utgivelser

The Dogs har lang erfaring med å gi ut musikk på uvanlige måter, og startet med å trykke opp låtene sine på hjemmelagde singler.

Seinere har de begynt å selge kumlokk, og gitt ut et av albumene sine som en «kransekake» av vinylplater.

- Kransekaka var det ikke så mange av, 30 eksemplarer eller noe rundt der, sier Kristopher Schau.

- Kumlokkene trykker vi opp nye av hele tiden. De går som varmt hvetebrød. Vi fikk akkurat en ny bestilling på 30 lokk. Så nå sitter vi på et tonn jern vi gleder oss til å selge, sier Schau.

- Hva synes du om folk som bruker pengene sine på en innholdsløs plate?

- Jeg hadde gjort det samme selv. Folk vil ha gøyale ting i platesamlingen sin. Jeg har mange sånne rariteter, feiltrykk og rare funn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer