Gir ut selvbiografi

I 12 år har Arne Treholt arbeidet med historien om sitt liv. Biografien kommer denne våren og avslører trolig nye sider ved spionskandalen.

20. januar er det gått nøyaktig 20 år siden nordmenn våknet opp til nyheten om at Arne Treholt var arrestert for spionasje. Treholt var den første nordmannen som ble dømt for politisk spionasje og saken rystet landet i flere år. Forlagssjef i Gyldendal, Geir Mork, har kjent Treholt siden slutten av fengselsoppholdet og har arbeidet sammen med ham i 12 år.

- Det er flere grunner til at vi har ventet så lenge. Vi ville at Treholt skulle ha avstand til en av de mest medieomtalte sakene i vår tid. Dessuten har dette vært en voldsom opplevelse som han trengte psykologisk og intellektuell avstand til. Han skulle jo bygge seg opp en ny tilværelse, sier Mork. Treholt bor i dag vekselvis på Kypros og i Moskva.

Nye kilder

I 1985 ble Treholt, som da var byråsjef i Utenriksdepartementet, dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han skal blant annet ha avslørt militære og politiske hemmeligheter for den sovjetiske etterretningstjenesten KGB i perioden 1974- 1983. Mork bekrefter at flere tidligere KGB-sjefer letter på sløret for første gang.

- I 1989 brøt Sovjetunionen sammen og i 1990 falt Muren. Tida har åpnet for nye vitner i Russland, Moskva og Norge. Vi har fått fram nye fakta og nye kilder, sier Mork. Han trekker blant annet fram Gennadij Kitov, som var KGB-sjef i Europa og ble utvist fra Norge i 1977, og Vladimir Sjisjin, som var KGBs stabssjef i 1991.

- Dette er nøkkelpersoner i Sovjetunionens utenlandske etterretning. De er blitt filtret inn i oppturer og nedturer.

Mork har hatt stor glede av å arbeide med biografien. Han husker selv den lørdagen han våknet opp til nyheten om at Treholt var arrestert.

Sjokk

- Det var sjokk og nysgjerrighet. Mitt prosjekt som redaktør har vært å få fortalt en interessant historie. Det fascinerende er jo også at deler av den omfatter den dramatiske sluttfasen på den kalde krigen.

Treholt har gitt ut bok om spionsaken tidligere, men for første gang forteller han om hele sitt livsløp - om tida før og etter fengselsstraffen. Han ble benådet og sluppet ut fra fengselet i 1992.

TRENGTE TID: Arne Treholt trengte psykologisk og intellektuell avstand før han kunne skrive hele historien om spionskandalen og livet sitt.