Gir ut selvbiografi

I 12 år har Arne Treholt arbeidet med historien om sitt liv. Biografien kommer denne våren og avslører trolig nye sider ved spionskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

20. januar er det gått nøyaktig 20 år siden nordmenn våknet opp til nyheten om at Arne Treholt var arrestert for spionasje. Treholt var den første nordmannen som ble dømt for politisk spionasje og saken rystet landet i flere år. Forlagssjef i Gyldendal, Geir Mork, har kjent Treholt siden slutten av fengselsoppholdet og har arbeidet sammen med ham i 12 år.

- Det er flere grunner til at vi har ventet så lenge. Vi ville at Treholt skulle ha avstand til en av de mest medieomtalte sakene i vår tid. Dessuten har dette vært en voldsom opplevelse som han trengte psykologisk og intellektuell avstand til. Han skulle jo bygge seg opp en ny tilværelse, sier Mork. Treholt bor i dag vekselvis på Kypros og i Moskva.

Nye kilder

I 1985 ble Treholt, som da var byråsjef i Utenriksdepartementet, dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han skal blant annet ha avslørt militære og politiske hemmeligheter for den sovjetiske etterretningstjenesten KGB i perioden 1974- 1983. Mork bekrefter at flere tidligere KGB-sjefer letter på sløret for første gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer