Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gir ut sin tredje og fjerde Eirik Jensen-bok. Det har Erling Kagge ingen betenkeligheter med

Forlaget kommer med to bøker til om den korrupsjons- og narkotiltalte Eirik Jensen.

«PRØVELSEN»: Samboeren til Eirik Jensen, Ragna Lise Vikre, åpnet en kunstutstilling i Oslo i kveld. Dette skjer tre dager før den korrupsjonstiltalte samboeren hennes får dommen i Oslo tingrett. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kommer dommen mot Eirik Jensen (60). Den tidligere politilederen risikerer å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Samtidig arbeides det nå med to Eirik Jensen-bøker fra Kagge forlag.

Den ene, med tittelen «Forbindelsen», forfattes av Torgrim Eggen (58) som har fulgt rettssaken fra tilhørerbenken i Oslo tingrett nesten hver dag.

Den andre Jensen-boka som nå er på trappene er en videreførsel av samarbeidet mellom den tiltalte eks-politimannen og forfatter Thomas Winje Øijord (34). Fra før har de to gitt ut den selvbiografiske «På innsiden. Historien om mitt politiliv» og krimromanen «Attentatet».

Avtale før arrestasjon

Alle fire bøkene utgis av Kagge forlag, og Dagbladet møtte forlegger Erling Kagge (54) under åpningen av utstillingen til Eirik Jensens samboer, Ragna Lise Vikre (57) på fredag.

- Har dere noen betenkeligheter med å gi ut nå fire bøker om en tidligere politimann siktet for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet?

FORLEGGER: Erling Kagge og Kagge forlag gir snart ut sin tredje og gjerde Eirik Jensen-bok. Ved siden av Kagge står en av Jensens forsvarere, John Christian Elden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORLEGGER: Erling Kagge og Kagge forlag gir snart ut sin tredje og gjerde Eirik Jensen-bok. Ved siden av Kagge står en av Jensens forsvarere, John Christian Elden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Nei. En av sidene med å leve i et demokrati er at man er uskyldig fram til man er dømt. Jeg ser ikke noe prinsipielt galt med å gi ut bøker med Eirik Jensen, sier Erling Kagge til Dagbladet.

Kagge forteller at avtalen med den tidligere politilederen var spikret allerede før saken mot Jensen ble tatt opp.

- Vi hadde avtale med Eirik før hele saken dukket opp. Da han ble arrestert, jobbet vi allerede med boka. Vi hadde avtale om å gi ut boka om livet hans, sier han.

Tror på frifinnelse

Kagge røper at boka om rettssaken skal komme ut før jul.

- Jeg vet ikke helt når. Det skal skrives ferdig, og det skal bli bra. Boka kan ikke avsluttes før mandag i hvert fall.

- Men vi vet hvordan det går. Han blir frikjent. Det er en prosessrisiko, men jeg tror han blir frikjent, sier Kagge til Dagbladet.

Forfatter Torgrim Eggen er også spent på utfallet.

- Jeg begynte jo i prinsippet med arbeidet i boka rett før rettssaken, og har fått et godt innblikk i denne saken, sier forfatteren og journalisten, som i store deler av rettssaken har sittet side om side med Jensens samboer Ragna Lise Vikre i retten.

Millioninntekter

Den første boka «På innsiden», som kom ut tidlig i 2015, omtrent et år etter at Jensen ble pågrepet i kjelleren på politihuset på Grønland, gikk rett til topp på salgslistene. Boka fikk også et kraftig oppsving under rettssaken i våres, og NRK anslo at Jensen kan tjene over 2,5 millioner bare på salget av «På innsiden».

I en av de aller første dagene i rettssaken mot ham kom det fram at Spesialenheten for politisaker jakter Jensens bokpenger.

Han fikk blant spørsmål om hva han gjorde med noen av pengene han fikk fra Kagge forlag for de to bøkene han har gitt ut hos dem, og svarte at han hadde tatt dem ut.

Spesialenheten forsøkte å ta beslag i royaltypengene Jensen hadde tatt ut, og varslet i retten at de ville ta beslag i framtidige bokinntekter.

Røper krimtema

Også for Jensens samarbeidspartner, Thomas Winje Øijord, har samarbeidet båret frukter.

- Vi begynte å skrive for en stund siden. Arbeidet funker veldig bra, og det påvirkes av ting som skjer rundt om. Jeg tror Eirik trives veldig godt med de avbrekkene arbeidet med boka gir, sier Øijord til Dagbladet.P

- Det er litt skummelt å snakke for mye om tema. Utgangspunktet er en by som har blitt veldig stille, alle informantbehandleres mareritt. Ingen snakker, og ingen vet hvorfor. Så begynner det å dukke opp lik av kjente, tunge kriminelle. Det er utgangspunktet. Så blir alt mye verre, sier han.

Jensen har jobbet i Oslo politidistrikt siden 1977 og har blant annet ledet gjengprosjektet i Oslo. Han har jobbet på mange av de største etterforskningene i hovedstaden fram til han ble pågrepet i begynnelsen av 2017.

- Det er eventyrlig å jobbe med Eirik. Han er full av gode historier, gode eksempler og ting fra virkeligheten som er veldig lett omsatt til gode historier. Det er et veldig godt samarbeid, som jeg håper fortsetter, sier Øijord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!