Gir vi Krekar, Fjordman og Snowden den debattkvaliteten de prinsipielt fortjener?

William Nygaard om ytringsfrihet og feighet.

UTFORDRENDE SAK: Bør Norge, som et åpent og demokratisk samfunn, være i stand til å beskytte Edward Snowden og la idealistisk varsling vinner over rå stormaktspolitikk? Foto: The Guardian / Reuters / NTB Scanpix
UTFORDRENDE SAK: Bør Norge, som et åpent og demokratisk samfunn, være i stand til å beskytte Edward Snowden og la idealistisk varsling vinner over rå stormaktspolitikk? Foto: The Guardian / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IDEER: Ytringsfriheten er under kontinuerlig press. Dens kår omfatter et globalt, nasjonalt og individuelt nivå. Og alle henger sammen.

Forenklet — ytringsfriheten fremmes ved vårt menneskelige behov for frihet — som en universell dimensjon i livene våre. Den innskrenkes ved politisk forfølgelse, overvåkning, korrupsjon, grådighet, religiøse konflikter, intellektuell uredelighet og ikke minst politisk feighet — og med reaksjoner som selvsensur og unnfallenhet overfor det politisk korrekte.

Det globale perspektivet angår oss alle fordi det viser en tettere verden og utfordrer forskjeller, også politisk hjemme. Velstandsforskjeller, uro, medieteknologi og lettere mobilitet skaper vår tids folkevandring, en annerledes bevegelighet og nærhet som på en ny måte gjør hele verden til våre naboer eller mulige medborgere. En kamp for demokratiske verdier i eget land er et globalt anliggende og omvendt.

Vi lever i en tid med færre kriger enn noen gang i historien. Men krigene har fått en annen form. Terrortrusselen har et globalt perspektiv og er som en langsiktig strategi å regne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer