Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Giske åpner for eget bakkenett

Trond Giske åpner nå for at staten kan bygge ut det digitale bakkenettet alene, uten TV 2 og Telenor med på laget, melder ukeavisa Mandag Morgen.

30. mai er fristen Kulturdepartementet og Samferdselsdepartementet har for å dele ut konsesjonen for det digitale bakkenettet. Norges Televisjon, eid av NRK, TV 2 og Telenor er eneste søker. Hvis partene ikke klarer å komme til enighet, og konsesjonen blir utsatt, åpner kulturministeren nå for et subsidiert nett i NRKs regi.

-  Vi må uansett sørge for en alternativ løsning som sikrer at NRK kan nå ut til hele befolkningen. Da må vi vurdere om det vil være like dyrt å oppgradere det analoge nettet som det kan være å bygge et nytt, digitalt nett for NRK, sier Giske til Mandag Morgen.

Da vil TV 2 og Telenor ikke bli deleiere av det digitale nettet, men vil likevel få tilgang til distribusjon på like vilkår med andre aktører.

Mobil-tv

Ifølge ukeavisas undersøkelser, vil det nemlig være gode penger for staten å tjene på å bygge ut det digitale bakkenettet, og slokke det analoge. Prosessen vil frigjøre verdifulle frekvensressurser. Ved å auksjonere ut den ledige båndbredden, kan staten få ekstrainntekter på rundt to milliarder kroner. Det er mer enn det koster å bygge ut et digitalt bakkenett, som er blitt anslått til å koste 1,4 milliarder.

Og budgiverne vil antakeligvis stå i kø. Mobil-tv er nå den heiteste trenden innen mobilteknologi, og selskapene vil mest sannsynlig strekke seg langt for å kunne tilby mobile tv-tjenester til sine kunder. Flere vellykkede undersøkelser med mobil-tv den siste tida, forsterker interessen. Markedsundersøkelser viser også at kundene er svært interessert i å kjøpe mobile tv-tjenester.

Stortinget har bestemt at det digitale bakkenettet skal bygges ut uten subsidiering av det offentlige. Men dette nye elementet gjør at nettet både kan bygges og vedlikeholdes for inntektene fra salget av frekvenser til mobil-tv. Dermed blir nettet selvfinansiert.

Subsidiere bokser

MOBILPENGER: Trond Giske kan tjene gode penger på å selge ledig kapasitet til mobil-tv, når det analoge nettet slokkes. Dermed kan det være lønnsomt for staten å bygge ut et digitalt bakkenett alene. FOTO: SCANPIX
MOBILPENGER: Trond Giske kan tjene gode penger på å selge ledig kapasitet til mobil-tv, når det analoge nettet slokkes. Dermed kan det være lønnsomt for staten å bygge ut et digitalt bakkenett alene. FOTO: SCANPIX Vis mer

I innspurten av forhandlingene om det digitale bakkenettet, har det nemlig dukket opp en del uenigheter. Den viktigste nå, går på at Kåre Valebrokk insisterer på at TV 2s signaler må sendes kryptert i bakkenettet. Det er ikke uproblematisk for regjeringen, for dermed må alle som skal se på TV 2s sendinger i det digitale bakkenettet, kjøpe seg en mottakerboks til rundt 1500 kroner, mot en enklere boks til 500 kroner, hvis signalene sendes ukrypterte.

Hva som til slutt blir utfallet, er høyst usikkert. Til Mandag Morgen åpner også Trond Giske for å subsidiere overgangen til digital-tv for folk som har dårlig økonomi.

-  Forutsetningen er at ordningen er plattformnøytral, slik at alle former for digital-tv stilles likt, sier Giske til Mandag Morgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling