Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trond Giske hardt ut mot Ap-ledelsen

Giske brenner broer til Støre og resten av Ap-ledelsen

Bare advokater med fete salærer kunne foreslått en sånn taktikk.

BRENTE BROER: Trond Giske går til motangrep mot Jonas Gahr Støre og Ap-ledelsen gjennom sine advokater. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRENTE BROER: Trond Giske går til motangrep mot Jonas Gahr Støre og Ap-ledelsen gjennom sine advokater. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annerledes kan ikke kveldens utspill tolkes. Sekunder etter at Ap slo fast at Giske hadde brutt interne regler, sendte Giskes advokater ut en pressemelding med uforsonlig kritikk av hele prosessen og Støres håndtering.

Det betyr i praksis at Giske aksepterer at han er ferdig i Ap-toppen under dagens ledelse. Han kan aldri komme tilbake så lenge partiet styres av Jonas Gahr Støre. Men ikke minst med Hadia Tajik som nestleder.

Det er særlig Tajiks og stortingsgruppas oppførsel som angripes i et forsøk på å bygge opp under maktkamp-teorien. Den at et 20-talls varsler – som Ap nå er oppe i – er ledd i et maktspill.

Slike teorier har det for seg at det alltid foregår maktkamper i politikken. Men det at det foregår maktkamper, betyr ikke at folk ikke oppfører seg som drittsekker.

Snarere tvert om vil nå jeg si.

Giske er sykmeldt og har derfor sendt advokatene sine i studio for seg i kveld. De hevder at Giske ikke har hatt tilsvarsrett, eller såkalt kontradiksjon.

Det ville vært en alvorlig anklage i en så dramatisk sak. Den som blir anklaget skal få best mulig anledning til å forsvare seg. Og jeg har vært kritisk til at Høyre angivelig ikke har latt Kristian Tonning Riise få innsikt i varslene mot seg. Det kan han kanskje takke Ap for.

For etter det jeg vet, er ikke det tilfellet i Giske-saken, med mindre man skal være forsvarsadvokat. Ap-ledelsen har strukket seg langt i å imøtekomme Giske. Han har fått innsyn i alle anklager, og varslerne har vært navngitt, etter anbefaling fra Ap-leder Støre.

Giske har hatt to lengre møter hvor alle varsler har vært gjennomgått muntlig. Det skjedde 21. desember i fjor og 1. januar i år.

Siden har Giske selv ikke ønsket kontakt med Ap-ledelsen, men har helt siden første møte i saken fått tilbud om å gi skriftlig kontradiksjon.

Trond Giske er sykmeldt. Det kan være årsaken til at han ikke har benyttet seg av tilbudet, selv om hans advokater har jobbet fortløpende med saken og stilte i flere TV-kanaler i intervjuer i kveld.

Ap har altså strukket seg lengre enn Høyre har gjort overfor sin tidligere Unge Høyre-leder når det gjelder å gi Giske innsyn. Noen vil si på bekostning av varslerne. Det har vært omstridt at Støre i så sterk grad har pushet varslerne til å stå frem med navn i informasjonen til Giske.

Enkelte mener det har gjort varslerne sårbare for lekkasjer og press. De fikk bekymringen demonstrert av den mye omtalte lekkasjen til Nettavisen som gjenga et doktorert notat av varslene der de ble fremstilt som bagateller og varslere skal ha blitt gjenkjent.

Disse lekkasjene er årsaken til at Høyre er mer tilbakeholdne og lar varslerne være anonyme, også overfor den som er anklaget. Det at de er anonyme betyr vel å merke ikke ukjent. Høyre vet selvfølgelig hvem de er.

Jeg forstår at partiene er under press, medietrykket er enormt, med rette, og det er mange hensyn å ta for en partileder mens andre aktører har større handlingsrom. Det er likevel viktig ikke å miste av synet hva dette handler om.

Sextrakassering og overgrep er ikke greit.

Til syvende og sist handler partienes håndtering om tillit. Forsøk på rettsliggjøring virker tilforlatelig. La oss prøve dette i retten så får vi se hvem som har rett.

Ja, særlig.

Men de aller fleste av disse sakene handler ikke om straffbare forhold. Det kan være brudd på likestillingsloven, men ikke straffeloven. Det kan være brudd på interne partiregler uten å være kriminelt.

Ingen kan vite hva Giske vil med en slik brent jord-taktikk. Eller hva han tror han oppnår med å sende Ap inn i en langvarig konflikt.

Det vi vet er at det har kommet et 20-talls varsler til Ap, hvorav brorparten på Trond Giske om upassende og kritikkverdig oppførsel, og at han beklaget oppførselen sin. Vi vet han gikk av som nestleder fordi han var enig om at det var riktig.

Han har ikke tillit i partiet lenger.

Ingen advokat kan fikse det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!