Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Giske bryr seg ikke om psykisk utviklingshemmede

Møter aldri opp på Dissimilis-arrangementer.

(Dagbladet.no): I går og i dag arrangerte Dissimilis sin årlige festival på Rådhusplassen, med blant andre Stephen Ackles og Jørn Hoel som gjesteartister, og Eli Rygg som konferansier.

Oslo-ordfører Fabian Stang foretok den offisielle åpningen, «muligens med Trond Giske», stod det i festivalprogrammet.

Invitert hver gang

Men Giske kom ikke. Det har han heller aldri gjort, sier Dissimilis-general Kai Zahl.

- Trond Giske har aldri vist interesse for psykisk utviklingshemmede. Han har aldri vært til stede på arrangementene våre, selv om vi har invitert ham hver gang, sier Zahl til Dagbladet.no.

Nå er han lei av at kulturministeren ikke en gang tar seg tid til å svare ordentlig på henvendelsene deres.

- Vi får alltid beskjed fra forværelset hans om at «kanskje han kan», «vi får se». Før årets festival ringte de og sa at det så ut som han kunne likevel, siden en utenlandstur hadde blitt avlyst. Derfor førte vi ham opp i programmet. Men så dukket det opp en masse andre ting han måtte dra på, sier Zahl.

- Han står alltid og skryter av satsingen på mangfold, og at alle skal få oppmerksomhet. Men vi har aldri fått det, sier han.

image: - Giske bryr seg ikke om psykisk utviklingshemmede

Siv Jensen var der

Etter at han ble kulturminister, har Giske har fått invitasjoner til alle julekonsertene og festivalene til Dissimilis. Og hans forgjenger Valgerd Svarstad Haugland var ofte til stede på arrangementene, ifølge Zahl.

Også Dagfinn Høybråten, Per Ditlev-Simonsen og Odd Einar Dørum har tatt turen innom tidligere. Frp-formann Siv Jensen holdt appell på festivalen i dag. 

- Vi fikk vite at noen hadde sett Giske på Aker Brygge rett før arrangementet i dag, så det hadde tatt ham fem minutter å komme innom oss. Jeg blir så irritert når en kulturminister ikke viser mer interesse for arbeidet vårt, sier Zahl.

- Feil at jeg ikke svarer

Trond Giske sier det er feil at han ikke svarer på henvendelsene fra Dissimilis.

- Jeg må si nei til 98 prosent av henvendelsene jeg får, og jeg kunne ikke komme på årets festival på grunn av private årsaker, sier Giske til Dagbladet.no, og påpeker at Dissimilis får en god slump med penger av Kulturdepartementet.

Departementet opplyser at de mottok en henvendelse fra bandet i slutten av april, og at de lenge holdt muligheten åpen for at ministeren kunne komme å åpne festivalen. Men den 10. juni fikk de arrangementansvarlige beskjed om at Giske ikke hadde anledning til å møte opp og Giske sendte et skriftlig svar til ledelsen.

KOMMER ALDRI: Trond Giske har blitt invitert til hvert eneste Dissimilis-arrangement siden han ble kulturminister, men har aldri dukket opp. Bildet er fra et tidligere arrangement. Foto: DISSIMILIS
KOMMER ALDRI: Trond Giske har blitt invitert til hvert eneste Dissimilis-arrangement siden han ble kulturminister, men har aldri dukket opp. Bildet er fra et tidligere arrangement. Foto: DISSIMILIS Vis mer

Ikke uaktuelt å komme

Giske sier til Dagbladet.no at Zahl ofte ringer ham hjem på mobil, men at Dissimilis må henvende seg til Kulturdepartementet som alle andre. Men han synes synes Dissimilis gjør en god jobb.

- De gir respekt og anerkjennelse til de psykisk utviklingshemmede, sier Giske.

Han utelukker ikke å stille opp på en konsert med dem i fremtiden.

- Dersom det passer seg slik, så er det aktuelt. Samtidig er det mulig å se positivt på denne kritikken. Det betyr at de ønsker å ha kulturministeren på besøk, og det er hyggelig, sier Giske.

Dissimilis har invitert Giske til et arrangement 18. februar neste år, men departementet har ikke tatt stilling til om Giske vil dukke opp den.

Ikke opera-invitasjon

Det er imidlertid ikke sikkert at han vil få flere invitasjoner av Dissimilis.

- Vi kommer ikke til å invitere ham til operaen «Jenny», som har premiere 6. november i Operahuset. Forestillingen er utsolgt, og det er ikke noen vits for oss å bruke tid på ham, sier Zahl.

Han synes det er et paradoks at Giske flere ganger ba om gratisbilletter til Norwegian Wood i år, uten å få det, men ikke kommer på Dissimilis-festivalen etter gjentatte invitasjoner.

HAR MØTT DEM: Kofi Annan var til stede under åpningen av The International Disability Center utenfor Geneve i 1997, og møtte Helena Hovland fra Dissimilis.
HATT DEM PÅ BESØK: Helge Hammelow Berg hadde besøk av Dissimilis i Reisesjekken i 1996.
SIER NEI TIL MYE: Trond Giske sier at han må si nei til 98 prosent av alt han blir invitert til.
HAR VÆRT DER: Kjell Magne Bondevik besøkte Dissimilis Kultur- og Kompetansesenter i 1998.
IRRITERT: Dissimilis-general Kai Zahl vil slutte å invitere Giske.
HAR VÆRT DER: Både Prinsesse Astrid fru Ferner og Jan Werner var til stede under Dissimilis\' forestilling "Er du helt mongo, eller?" i 2001.
HAR MØTT DEM: Wenche Foss var til stede da Norske Kvinners sanitetsforening ga sin hederspris til Dissimilis i 2002.
HAR VÆRT DER: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var til stede under Dissimilis jubileumskonsert i 2002.
<B>STORT OPPMØTE:</B> Mange møtte opp for å få med seg Dissimilis-festivalen i går.
KONFERANSIERER: Eli Rygg (t.h.) og Marianne Aasen var konferansierer på festivalen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media