Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Giske, du framstår som en klovn

Det blir veldig rart når Trond Giske går i media og verbalt fronter støtte til lærerne mens han forsøker å late som ingenting.

FÅR KJEFT: Artikkelforfatteren er avskiltet lærer og går i rette med sin partifelle Trond Giske, som han mener framstår som en klovn.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR KJEFT: Artikkelforfatteren er avskiltet lærer og går i rette med sin partifelle Trond Giske, som han mener framstår som en klovn. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Meninger

Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsmann fornekter seg ikke. Til Dagbladet erklærte han (13.2): «Vi vil stoppe avskiltingen av lærere.»

Mitt kjære Arbeiderpartis problem her er at vi er i samme båt som regjeringen. De folkevalgte fra Arbeiderpartiet stemte for lovendringen som avskiltet allmennlærerne, den 15. juni 2015. Da Senterpartiet tok omkamp om saken 16. desember, holdt Arbeiderpartiet fast ved avskiltingsvedtaket, mens Miljøpartiet De Grønne snudde.

Stortingsflertallet, ved Arbeiderpartiet, Frp, Høyre og Venstre, har skapt en situasjon hvor allerede utdannede lærere er fratatt retten til å undervise i kjernefagene sine, mens de andre partiene er imot at loven skal ha tilbakevirkende kraft. Derfor blir det veldig rart når Trond Giske går i media og verbalt fronter støtte til lærerne mens han forsøker å late som ingenting.

Det er ikke første gangen Giske kontrer uten ball. Under den store skolestreiken i 2014 var han tidlig ute mot KS og uttrykte sympati med lærerne. Det var bare det at Arbeiderpartiet i KS? hovedstyre, anført av nestleder Mette Gundersen, som Giske kjenner godt fra Arbeiderpartiets sentralstyre og fra tiden da han var kulturminister og hun var hans statssekretær, var med på den famøse arbeidstidsavtalen som fikk mange lærere til å ville rømme fra skolen.

En skulle tro at Giske hadde lært noe om å balansere sin politiske retorikk i forhold til liv og lære etter at han ble tatt med buksa nede for dette. Det har han åpenbart ikke. Og nå er det han selv som har trykt på stemmeknappen, ikke bare én gang, men to ganger.

Derfor, Trond Giske, framstår du i beste fall som en klovn når du roper ut at du vil stoppe det du selv har vært med på å sette i gang, og når du forsøker å gi Røe Isaksen all skylden for det dårlige politiske håndverket du og Arbeiderpartiet på Stortinget har støttet ham i.

Veien til en skole der Arbeiderpartiet sentralt kan ha noen som helst troverdighet blant lærere, og til at du kan lykkes som skolepolitiker, er at du snur og sier du angrer det du stemte. Så slår du følge med Senterpartiet, SV, Miljøpartiet De Grønne og KrF når du og Arbeiderpartiets stortingsgruppe får deres tredje og siste sjanse rett over påske. Da stemmer dere for å gjeninnføre Opplæringslovens §10-2 tredje ledd andre punktum, som dere fjernet i fjor.

Angående representantforslaget du kom med i høst om at avskiltede lærere skal kunne bli vurdert delvis påskiltet igjen hvis de kan dokumentere årelang undervisningserfaring i aktuelle fag: Legg det dødt! Forslaget er byråkratiforøkende, ydmykende for lærerne og i praksis kvinnediskriminerende. Alt dette skjønner du hvis du lytter til lærere eller tar en prat med din stortingskollega Anne T. Wøien, som har ført saken for Senterpartiet.

(Der har du for øvrig veien til en bedre skole: politikere som lytter til lærerne.)