Giske gir bort en kasse sjampis

Til den som selger den billigste dekoderen.

Torsdag ble det klart at Regjeringen tilbyr NTV konsesjon på et digitalt bakkenett. Det betyr at Norges 600 000 husstander som i dag bare tar inn TV gjennom vanlig bordantenne, må ut og kjøpe seg en dekoder for å få inn kanalene. Myndighetene har satt et tak på 1 500 per boks, og dermed får mange norske TV-seere en svært lite hyggelig ekstrakostnad.

Urolig stemning

For å forsøke å gjøre overgangen mer smidig, utlyste derfor Giske en litt uvanlig salgskonkurranse i går, i møte med representanter fra fire av de største elektronikkforhandlerne i landet.

-  Jeg tror dekodere for digitalt bakkenett kommer til å bli årets julegave i 2007 og 2008, sa han til en ivrig samtykkende forsamling.

Men da han konkluderte med at hans konkurranse gikk ut på å premiere den som først klarte å halvere prisen på en dekoder, fra 1 500 til 750 kroner, framkalte det urolig rugging i stolene.

-  Vinneren får en kasse dyr sjampanje av meg, sa Giske med et fornøyd glis.

-  Det blir selvfølgelig gigant-PR for den kjeden som vinner, la han til.

Men konkurransen gjelder bare den billigste typen dekodere - de som bare kan ta inn ukrypterte sendinger. Fra bakkenettet er i gang, vil bare NRKs planlagte tre kanaler sendes ukryptert. TV 2, og de rundt 14 andre kanalene som er varslet i nettet, vil sendes kryptert. Da vil du trenge en boks med kortleser - som kan ta de såkalte smartkortene som vil være nødvendig for å få betalkanalene.

UVANLIG SALGSKONKURRANSE: Trond Giske utlyste en uvanlig konkurranse i går i møte med representanter for de største elektronikkjedene i landet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
UVANLIG SALGSKONKURRANSE: Trond Giske utlyste en uvanlig konkurranse i går i møte med representanter for de største elektronikkjedene i landet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Hvem vinner?

-  Er kundene tjent med at vi kniver om å selge de billigste boksene som ikke kan ta inn TV 2? De fleste vil nok ha den dyre uansett, påpekte kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke i Elkjøp.

-  Ingenting er bedre enn om dere klarer å selge den dyreste til under 750 også, men den kommer nok til å være litt dyrere, svarte Giske.

Da gjenstår det å se hvilken kjede som vinner. De fire som var representert i går, tok utfordringen.

-  Jaja, dette skal vi klare, svarte de om kapp med brede smil.

POLITISK UKORREKT: - Det er en veldig lite politisk korrekt premie, det er jeg klar over, sier Giske, som tilbyr en kasse god Moet & Chandon til den elkjeden som selger dekodere billigst.