Giske gir millioner til brannofre

Skal sikre bergensband tak over hodet.

(Dagbladet.no): Natt til søndag mistet cirka 50-60 bergensband alt de hadde av utstyr da gamle trehusene i Skuteviksbodene brant ned.

Kritikerroste band som Lorraine og Ungdomskulen var blant bandene som ble rammet.


Sistnevntes vokalist Kristian Stockhaus (27) fortalte til Dagbladet.no søndag at han og de to andre bandmedlemmene mistet utstyr til en verdi av rundt 200 000 kroner.

Men i dag kom kulturminister Trond Giske til Bergen, med løfter om penger. Sammen med Bergen kommune og Musikkverkstedordningen håper Giske at man kan få gitt drøyt fire millioner kroner i tilskudd til lokaler.

- Skuteviksbodene huset drøyt 30 prosent av alle øvingslokalene i Bergen, og det er klart dette har satt musikkmiljøet i byen i en vanskelig situasjon. Bergen er en av Norges viktigste rock- og popbyer, sier Giske til Dagbladet.no.


Derfor mener han det er en politisk oppgave å sikre bandene øvingslokaler - først en midlertidig løsning, og deretter noe mer permanent.

- Vi vil bidra med støtte til lokaler, og så må nok musikerne få erstattet utstyret sitt på andre måter. Det var ganske varierende i hvilken grad bandene var forsikret, men det virker som om det lokale engasjementet her er stort. Det skal blant annet arrangeres støttekonserter til de som er rammet, forteller Giske.

Kristian Stockhaus var blant dem som møtte Giske. Han hadde lagt merke til at en del debattanter - blant annet på Dagbladet.no - reagerte på at de ikke var forsikret.

ENORME VERDIER: Bergens musikkmiljø ble hardt rammet da Skuteviksbodene brant ned natt til søndag. Foto: SCANPIX
ENORME VERDIER: Bergens musikkmiljø ble hardt rammet da Skuteviksbodene brant ned natt til søndag. Foto: SCANPIX Vis mer


- Det er mange som ikke sympatiserer med bandene på grunn av dette med forsikring, og en gitar til 50.000 kroner burde en selvsagt forsikret. Men det er mange ting som er vanskelige å forsikre. Når vi har lagt lydisolering i tak og vegger hvordan forsikrer en det når man ikke eier stedet. Det tar tid og penger, sier Stockhaus til Bergens Tidende.

Giske gir millioner til brannofre
GAVMILD: Kulturminister Trond Giske dro til Bergen for å se på skadene i dag.
HARDT RAMMET: Vokalist Kristian Stockhaus (midten), trommis Øyvind Solheim og bassist Frode Kvinge Flatland i bandet Ungdomsskulen mistet alt utstyret.