Giske gir opp kampen mot politisk tv-reklame

Blir lov i begrenset omfang.

DETTE BLIR LOV: Seinere i dag skal kulturminister Trond Giske fortelle hvordan han mener regelverket om politisk reklame skal bli i Norge. Han dropper å anke Strasbourg-dommen, ifølge NRK.
DETTE BLIR LOV: Seinere i dag skal kulturminister Trond Giske fortelle hvordan han mener regelverket om politisk reklame skal bli i Norge. Han dropper å anke Strasbourg-dommen, ifølge NRK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I desember slo domstolen i Strasbourg fast at politisk reklame må bli tillatt på TV, ved å gi TV Vest medhold i saken mot den norske stat.

Trond Giske signaliserte tidlig at staten vurderte sterkt en anke, og fristen går ut for dette i dag. Men ifølge NRK har regjeringa nå droppet forsøket på å få omgjort dommen.

Dermed blir politisk reklame lov i begrenset omfang her til lands. Kulturminister Trond Giske kommer til å presentere dette på en pressekonferanse seinere i dag.

Strenge regler
Årsaken til snuoperasjonen er trolig de små sjansene regjeringen ville hatt til å føre fram med anken.

Derfor har Giske i stedet besluttet å innføre strenge regler - blant annet på pengebruk og sendetid. Det vurderes også et pålegg for norske kanaler til å sende reklamer for alle politiske partier før et valg, ifølge NRK.

Dette altså til tross for at Giske gikk høyt ut mot dommen i desember:

- Åpner vi for fri politisk reklame vil sterke pengeinteresser vinne fram. Vi ønsker ikke et pengestyrt demokrati, sa ministeren på en pressekonferanse i Stortingets vandrehall 11. desember.

Positivt overrasket
Per Fjeld var sjefen i TV Vest som klaget saken til domstolen i Strasbourg. Han nektet å godta et forelegg for å ha sendt en reklame for Pensjonistpartiet.

Fjeld er positivt overrasket over Giskes beslutning:

— Både straks etter kjennelsen og underveis har signalene vært at kjennelsen ville bli anket. Slik sett er jeg positivt overrasket. Dette er også et signal om å gå videre på to veier: Punkt én, vi vil invitere de politiske partiene til å utnytte de nye mulighetene som nå åpner seg; og punkt 2, vi vil fullføre spørsmålet om dekning av saksomkostningene, sier Fjeld til Aftenbladet.no.

Han takker god støtte fra TVNorge, TV 2 og presseorganisasjonene i denne saken.

VAR KRITISK: Nå har Trond Giske likevel bestemt seg for å godta politisk reklame. FOTO: SCANPIX
VAR KRITISK: Nå har Trond Giske likevel bestemt seg for å godta politisk reklame. FOTO: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer