Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Giske håndplukket kjente kvinner

Ane Dahl Torp og Margreth Olin fronter nytt filmutvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Trond Giske har nedsatt et filmutvalg på 12 personer. Før 7. desember skal utvalget levere en innstilling til kulturministeren der de foreslår en omorganisering av den statlige norske filmpolitikken fram til 2014.

I tillegg virker det som om Giske tar til etterretning kritikken som har kommet mot andelen kvinneroller i norske filmer, samt det faktum at de aller fleste filmene som mottar støtte, regisseres av menn.

Av et utvalg på 12 personer, er nemlig sju kvinner. Ane Dahl Torp er den mest kjente, men også filmskaper Margreth Olin er med.

Kvinnefokus

- Ane Dahl Torp er en profilert skuespiller. Hun tilhører en generasjon som går med naturlighet fra teaterscene til filmlerret. I tillegg har hun internasjonal erfaring, som «Shooting Star» i Berlin og med «Uro» i Cannes, sier Giske ifølge VG.

Dessuten har han fått med Vigdis Lian (direktør for Filminstituttet), Lene Løken (direktør for Film&Kino), Nina Grünfeld (styreleder i Norske filmregissører), Elisabeth Sjaastad (regissør og nestleder i Filmforbundet) og Solvor Amdahl (leder for Midtnorsk Filmsenter).

Giske skal presentere kvinnene i utvalget i et eget seminar om kvinnens status i filmbransjen onsdag.

Skryter

MEKTIG: Ane Dahl Torp er en av 12 personer som skal jobbe med å utforme norsk films framtid. Her fra premiere på filmen «Uro». Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN
MEKTIG: Ane Dahl Torp er en av 12 personer som skal jobbe med å utforme norsk films framtid. Her fra premiere på filmen «Uro». Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer

Styreformann i Filmfondet Kristenn Einarsson skal lede utvalget.

De resterende fire medlemmene i utvalget er Ulrik Imtiaz Rolfsen, som regisserte «Izzat», Aage Aaberge (filmsjef og produsent i Nordisk Film), Henning Camre (lederen for Det Danske Filminstitutt) og Peter Hald (leder av produksjonsavdelingen i det Svenske Filminstituttet).

Slik har Giske en blanding av unge stemmer og erfarne filmaktører å lene seg til.

Målet for utvalgets arbeid er å danne et godt grunnlag for regjeringens filmmelding. Giske ønsker at pengeflyten i norsk film i størst mulig grad kommer filmproduksjonen til gode, dessuten at norsk film skal bli mer kjent i utlandet.

- Talentene er der. Bare i høst ser vi gode eksempler på det. 40 000 har allerede sett «URO». Snart kommer blant annet «Sønner», «Reprise», «Fritt vilt» og «Marias menn». Det er en ny norsk film omtrent annenhver helg, uttaler Giske.

Skuffet

Forrige filmmelding kom i 2004. Den imponerte ikke bransjen.

- Vi får ingen hjelp fra kulturdepartementet, som tvert imot vil straffe bransjen. Vi er meget skuffet over filmmeldingen, og håper Stortingets flertall viser sin vilje til bygge videre på en etterlengtet suksess for norsk film, skrev Produsentforeningen etter den siste filmmeldingen, som kom mens Valgerd Svarstad Haugland var kulturminister i 2004, skrev Produsentforeningen den gang.

Ved forrige filmmelding var målene å stimulere til økt investeringsvilje fra privat kapital, å vurdere å endre billettstøtten og tilbakebetalingsreglene, dessuten skulle det vurderes om det kunne innføres en særlig kulturmoms på seks prosent for filmbransjen.

 • Les Dagbladet.no/film

  Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.

  Meld deg på:

  litteraturavisa kulturavisa
  Navn:
  E-post:
FILMVETERAN: Vigdis Lian er håndplukket inn i Trond Giskes filmutvalg.
FILMMINISTER I PALMESUS: Trond Giske var med til filmfestivalen i Cannes i år.