Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Giske jobber for LO

Kulturminister Trond Giske jobber nå for at LO-eide A-pressen skal få kjøpe Orkla Media. På overtid, og i strid med eierskapsloven.

(Dagbladet.no): - Jeg mener at loven ikke er til noe hinder for at A-pressen kjøper Orkla Media, sier kulturminister Trond Giske til Dagbladet.

I går ettermiddag gikk budfristen på Orkla Media ut.

Etter det Dagbladet erfarer, skal A-pressen være en av budgiverne. Mediekonsernet, der LO eier 36 prosent av aksjene, har lagt inn bud. Budet kommer til tross for at dagens medieeierskapslov ikke tillater at en aktør som kontrollerer mer enn 10% av mediemarkedet kjøper opp en annen aktør som også kontrollerer mer enn 10%.

Orkla Media og A-pressen eier hver rundt 16 prosent av mediemarkedet i Norge.

- Det eneste som kan være til hinder er at man ikke skal kontrollere mer enn 60 prosent i regionale områder, men det kan løses ved at noen av avisene blir solgt, sier Giske.

Medietilsynet sier stopp

Dagbladet er kjent med at LO har øvd sterkt press mot regjeringen for å sikre en løsning der Orkla Media havner hos A-pressen, hvor LO-leder Gerd Liv Valla også er styreleder.

Kulturministerens oppfatning er stikk i strid med Medietilsynets syn på saken.

PÅ JOBB: Etter det Dagbladet erfarer er A-pressen en av budgiverne på Orkla Media. Foto: BJØRN LANGSEM
PÅ JOBB: Etter det Dagbladet erfarer er A-pressen en av budgiverne på Orkla Media. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Departementet har ikke noen instruksjonsmyndighet i denne saken. Det er Medietilsynet som vil håndtere dette, uavhengig av hva statsråden mener, sier direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, Gudbrand Guthus til Dagbladet.

Guthus er klar på at krysseierskapsregelen er et hinder for et salg til A-pressen.

- 10 prosent regelen er en veldig viktig regel, selv om den ikke har blitt brukt ofte i praksis. I den grad departementet ønsker å påvirke, må de gjøre det gjennom lovgivingigsarbeid, sier Guthus.

Høring på tirsdag

Trond Giske har nylig sendt forslag om innstramminger av medieierskapsloven til Stortinget. Da loven var på høring avviste Giske at han hadde planer om å myke opp reglene om krysseierskap.

Både LO, A-pressen og Orkla Media tok i høringsrunden til orde for å oppheve dagens forbud.

På tirsdag skal saken opp i en høring i Famile- og Kulturkomiteen. Skal Giske endre loven nå, har han hastverk.

- Det er for seint for departementet å endre saken. Så da må Giske få hjelp fra partikameratene på Stortinget, sier leder for Famile- og Kulturkomiteen, May-Helen Molvær Grimstad (KrF).

Fritt fram

Administrerende direktør i A-pressen, Alf Hildrum ønsket i går ikke å kommentere denne saken.

LO-leder Gerd Liv Valla besvarte ikke Dagbladet henvendelser.

Stiftelsen Fritt Ord kjøpte i fjor 10 av aksjene i A-pressen.

- Jeg synes det er riktig at det bør åpnes for en Norsk løsning ved et salg av Orkla Media, sier professor Francis Sejersted, som er styreleder i Fritt Ord.

- Hvis A-pressen får kjøpe Orkla Media vil det bidra til en stabilisering og konsolidering av lokalpressen i Norge. Det har vært vårt ønske hele tida. Så vi ser positivt på at det lempes på dette, sier Sejersted.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling