Giske kjøper sendetid for ti millioner

Slik vil kulturminister Trond Giske unngå politisk TV-reklame.

FRITT FREM: Hvis han vil, så kan Carl I. Hagen få støtte til sitt eget tv-show på Frikanalen. Bildet er hentet fra «Carl i kveld», debattprogrammet Hagen ledet på NRK. Arkivfoto: Frank Karlsen
FRITT FREM: Hvis han vil, så kan Carl I. Hagen få støtte til sitt eget tv-show på Frikanalen. Bildet er hentet fra «Carl i kveld», debattprogrammet Hagen ledet på NRK. Arkivfoto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): På en pressekonferanse i dag ble det klart at Kultur- og kirkedepartementet har inngått en avtale med Frikanalen som skal sikre norske politikere sendetid på riksdekkende- og regionalt TV.

- Frikanalen vil være en aktuell ytringskanal for politiske partier og lister, sier kulturminister Trond Giske til Dagbladet.no.

Mot en bevilgning på ti millioner kroner over fire år pålegges Frikanalen å tilby sendetid til samtlige norske politiske partier og lister - og alle organisasjoner og privatpersoner som har et politisk budskap.

Tre uker ved hvert valg skal godkjente partier og lister prioriteres i sendeskjemaet. Det skal også legges til rette for regionale TV-sendinger knyttet til lokalvalg.

Hvis han vil
Dersom han ønsker det selv, kan dette åpne for et comeback for Fremskrittspartiets Carl I. Hagen som programleder. I 2007 skapte det store overskrifter da NRK tilbød politikeren et eget program «Carl i kveld» på NRK2.

- Det er riktig at Carl I. Hagen kan lage sitt eget program og få det på lufta hos oss, sier daglig leder Finn H. Andreassen i Frikanalen.

Til Dagbladet sier Carl I. Hagen at Frp neppe ville valgt ham til å lede et TV-program.

- Jeg gjorde så mange feil da jeg ledet NRK-programmet, sier Hagen.

- Men nå kan du jo rette opp inntrykket i et nytt program?

- Det er Siv Jensen som er partileder, derfor er det hun som børe være på TV, sier Hagen.
 

Siste trekk
Avtalen gjelder allerede ved stortingsvalget til høsten, og er siste trekk fra Trond Giske i striden rundt forbudet mot politisk reklame på TV.

Striden startet da TV Vest vant fram menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg etter å ha vist politisk reklame for Pensjonistpartiet. Giske valgte å ikke anke dommen. Til store protester endret han i stedet NRK-plakaten, og påla statskanalen bredere politisk dekning.

Nå har han tatt et nytt grep.

- Dette er en skuffende dag for alle som trodde at de gjennom dommen i Strasbourg kunne presse fram noe det ikke er flertall for på Stortinget eller i befolkningen, sier Giske.

Distribusjon
Frikanalen eies av 75 organisasjoner og distribueres gjennom Riks-TV i det nye digitale bakkenettet. Det er imidlertid bare 20 prosent av TV-seerne som kan ta inn kanalen.

Men Frikanalen tar sikte på å få distribusjon i øvrige TV-nett, som kabel, IP og satellitt, ifølge daglig leder Finn H. Andreassen.

Han sier også at støtten fra Kultur- og kirkedepartementet er helt avgjørende for at Frikanalen kan fortsette sine sendinger.

Departementet gir Frikanalen til sammen 3,5 millioner kroner i driftsstøtte for 2009. Departementet vil med forbehold om Stortingets budsjettvedtak også gi Frikanalen 3,5 millioner kroner i driftsstøtte for 2010.

I 2011 får Frikanalen to millioner kroner i drifts- og investeringsstøtte, og deretter en årlig driftsstøtte på 1 mill. kroner.

- Denne støtten utgjør mellom 70 og 80 prosent av budsjettet vårt, sier Finn H. Andreassen.

KJØPER: Kulturminister Trond Giske kjøper sendetid på Frikanalen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
KJØPER: Kulturminister Trond Giske kjøper sendetid på Frikanalen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer