Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Giske kutter millioner

Ny pengekrangel. Internt i Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 500 kunstnere ofres i et politisk spill. Striden står om hvem som har beordret avviklingen av støtten til Nordnorsk Kulturråd (NNKR), i årets statsbudsjett:

Arbeiderpartipolitikere i Nord-Norge, eller kulturminister Trond Giske (Ap)?

I årets statsbudsjett står det at Kulturdepartementet er «underrettet om at Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommuner ikke vil videreføre sin støtte til Nordnorsk Kulturråd».

- Ingen forankring hos folk i nord

Endringen betyr at 2,6 millioner kroner, som før gikk til Nordnorsk Kulturråd og videre til fordeling mellom kulturorganisasjoner og kunstnere i landsdelen, nå blir gitt til Festspillturneen og Landsdelsmusikerne.

- Setningen i statsbudsjettet er forankret hos noen politikere i Arbeiderpartiet. Ikke i demokratiet og blant kunstnere og folk i Nord-Norge, sier administrerende leder i NNKR, Jens Harald Eilertsen, til Dagbladet.no.

Et samlet kunstmiljø i landsdelen er sjokkert over avgjørelsen, som gjør at de frie kunstnerne så langt står uten inntekter om få måneder.

Fylkesrådene for kultur fra Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark støttet forslaget i et møte med statsråd Trond Giske i sommer, ifølge statssekretær Randi Øverland i Kulturdepartementet.

I møtet ba AP-fylkesrådene deres egen minister om at støtten til de 500 kunstnerne, som i dag fordeles gjennom NNKR, ble omgjort (se dokument nederst i artikkelen).

HVEM KAN SMILE MEST? Eks-Ap-fylkesråd for kultur i Troms, Synnøve Søndergaard (t.v) var med å lage forslaget som statsråd Trond Giske fikk i hånda. Han kuttet støtten til Nordnorsk Kulturråd, men samtidig utestengte han flere hundre nordnorske kunstnere fra å søke penger. Statssekretær  Randi Øverland sier at dagens resultat er det de tre AP-fylkesrådene for kultur ba om på møtet med Giske i sommer. Ap-fylkesråd for kultur i Nordland, Heidi Kristin Sæthre (t.h.), mener at Giske har misforstått hva de tre fra nord mente. Hun vil møtes for å løse problemet. Foto: SCANPIX
HVEM KAN SMILE MEST? Eks-Ap-fylkesråd for kultur i Troms, Synnøve Søndergaard (t.v) var med å lage forslaget som statsråd Trond Giske fikk i hånda. Han kuttet støtten til Nordnorsk Kulturråd, men samtidig utestengte han flere hundre nordnorske kunstnere fra å søke penger. Statssekretær Randi Øverland sier at dagens resultat er det de tre AP-fylkesrådene for kultur ba om på møtet med Giske i sommer. Ap-fylkesråd for kultur i Nordland, Heidi Kristin Sæthre (t.h.), mener at Giske har misforstått hva de tre fra nord mente. Hun vil møtes for å løse problemet. Foto: SCANPIX Vis mer

Men bare fylkestinget i Nordland hadde et vedtak som støttet dette forslaget.

To fylkesting støtter NNKR 

I Troms ble forslaget aldri presentert for fylkestinget og i Finnmark ble det trukket etter kraftige protester fra kunstmiljøene og opposisjonen. På dette grunnlaget - henvendelser fra to av Arbeiderpartiets fylkesråder uten støtte i egne fylkesting - har Giske og regjeringen kuttet støtten til Nordnorsk kulturråd.

- Stortinget blir ført bak lyset når de skal behandle budsjettet. Dette har ikke fylkestingene støttet, slik det står skrevet i budsjettet, mener Eilertsen.

- Dette er et angrep på demokratiet og på norsk kulturliv. Er det rimeig å tro at den beskjeden Trond Giske har fått er forankret i demokratiet her nord? Nei, selvfølgelig ikke, sier han.

Om klarsignalet til å trekke pengestøtten har kommet fra fylkesrådene for kultur i Troms og Finnmark uten å framegge forslaget for fylkestingene, så har de gått bak ryggen på, og mulig feilinformert, sine respektive fylkesting.

I så fall ble kulturministeren og regjeringen også ført bak lyset da statsbudsjettet ble spikret sammen.

Ifølge flere Dagbladet.no har snakket med finnes en annen mulighet: At kulturminister Giske har spilt på lag med Ap-fylkesrådene, for å bistå nedleggelsen av Nordnorsk Kulturråd ved å kutte støtten.

image: Giske kutter millioner

42 år støtte

Etter 42 år med midler over statsbudsjettet til NNKR er det stopp - om statsbudsjettet altså vedtas slik det ligger idag. Mange i landsdelen spør seg hvorfor.

Leder i Nordnorsk forfatterforening Anita Arildsdatter Pedersen, med 130 medlemmer i ryggen, er sjokkert.

- Vi har husleie og arbeidsgiveransvar og står uten penger pr 1. januar, sier hun til Dagbladet.no.

Hun er kraftig provosert over framgangsmåten noen av fylkespolitikerne har hatt i saken.

- Hva er poenget med demokrati om de ikke tar det opp til behandling, men går rett forbi? Nå skylder de på hverandre, men det hjelper ikke oss stort, sier Pedersen.

Statssekretæren avviser Giske-initiativ

- Hvorfor ble denne posten strøket fra statsbudsjettet?

- Den ble strøket på bakgrunn av at statsråden hadde møte med fylkesrådene fra Nordland, Troms og Finnmark i sommer. Dette er ikke noe vi har jobbet for i departementet, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Randi Øverland, til Dagbladet.no.

- Hvordan skal midler øremerket til musikanter og en festspillturné hjelpe blant annet dansere, forfattere og billedhuggere i landsdelen?

- Det må fylkeskommunene ta seg av. Sånn er det når vi oppfyller de lokale sine ønsker.

De tre kulturfylkesrådene skal ifølge flere kilder ha gitt inntrykk av at standpunktet var forankret i fylkene. Senere ble forslaget, som nevnt over, trukket fra Finnmark fylkesting. I Troms fikk fylkespolitikere ikke engang vite at fylkets daværende kulturråd Synnøve Søndergaard (Ap) hadde foreslått å trekke statsstøtten til NNKR overfor Giske.

Likevel har Kulturdepartementet blitt «underrettet om [de] ikke vil videreføre sin støtte» til NNKR, ifølge statsbudsjettet som flertallsregjeringen har lagt fram for Stortinget.

Øverland forteller at begrunnelsen fra de tre fylkesrådene blant annet var at «byråkratiet i organisasjonen» var for omfattende.

Leder i Norske kunsthåndtverkere Nord-Norge, Solveig Ovanger, avviser påstanden.

- Nordnorsk Kulturråd er en pådriver og ikke byråkratisk. Faktum er at fylkeskommunen aldri har lyttet til våre argumenter som kunstnere. Og her ser vi resultatet, sier Ovanger.

- Vi er ganske motløse nå, men et samlet kulturliv i landsdelen står samlet for å få tilbake denne posten på statsbudsjettet, sier hun til Dagbladet.no.

Skylder på administrasjonen

Finnmarks fylkesråd for kultur, Hans M. Ellingsen, vil ikke diskutere hvorvidt han og de andre fylkesrådene har gått utenfor sitt mandat når de oppfordrer en statsråd til å endre tildelingssystemet for det nordnorske kulturlivet.

- Dette er jo administrasjonens ansvar. Det var de som fikk i ansvar å utforme en ny modell, sier han til Dagbladet.no.

De siste døgnene har han og de andre involverte mottatt en storm av henvendelser om saken. Ellingsen er villig til å se på saken en gang til.

- Dette er jo en misforståelse, det som har skjedd. Det at Nordland har trukket seg ut av samarbeidet betyr jo ikke at vi nødvendigvis må gjøre det, sier Ellingsen. 

Heller ikke Synnøve Søndergaard, som i sin tid var med å se på omleggingen av støtten, er fornøyd med dagens utfall.

- Vi er glade for at pengene fremdeles er i landsdelen, men jeg skulle gjerne sett at han hadde lyttet mer til oss, sier hun til Dagbladet.no.

NNRK-leder Eilertsen ser fram til at saken skal behandles i kontrollkomiteen i Troms.

- Hvem farer med løgn? Det er det interessante i denne saken, sier han.

LES BREVET SOM VISER PLANENE. 

STATSBUDSJETTET: På side 58 i Stortings- proposisjon 1 for Kulturdepartementet, slås det fast at de som ønsker å se Nordnorsk Kulturråd nedlagt har lykkes.
SPENT PÅ HVEM SOM LYVER: Jens Harald Eilertsen i Nordnorsk Kulturråd mener at noen farer med løgn og skyver ansvaret fra seg i kaoset som nå har oppstått etter budsjettkuttet.
VIL HA DET SLIK DET VAR: Finnmarks fylkesråd for kultur, Hans M. Ellingsen, synes at Nordnorsk Kulturråd er bra. Den halve stillingen som kunne tilfalt Finnmark fylkeskommune for å administrere kulturpengene kom ikke med i Giskes statsbudsjett.
PÅDRIVER: Leder i Norske kunsthåndtverkere Nord-Norge, Solveig Ovanger, mener Nordnorsk Kulturråd er en pådriver for kulturen og kunstnerne i landsdelen.
DEMOKRATI?: - Hva er poenget med demokrati om politikerne ikke behandler saker, men går rett til en statsråd, undrer leder i Nordnorsk forfatterforrening, Anita Arildsdatter Pedersen.
BREVET SOM BEKREFTER INITIATIVET OM STØTTEKUTT: I dette brevet kommer det fram at de tre fylkesordførerne ba kulturminister Trond Giske om å kutte bevilgningen til Nordnorsk Kulturråd - noe han gjorde.