<strong>BEKLAGER:</strong> I en pressemelding fra Ap i ettermiddag beklager nestleder Trond Giske at hans oppførsel har vært belastende.
BEKLAGER: I en pressemelding fra Ap i ettermiddag beklager nestleder Trond Giske at hans oppførsel har vært belastende. Vis mer

KOMMENTARER

Trond Giske beklager upassende oppførsel

Giske må selv ta ansvar for den dype krisa i Ap

Men det sa pressemeldingen ingenting om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Når Trond Giske endelig beklager at han har oppført seg belastende, er det i seineste laget for et parti i krise. Partiledelsen har ikke mange valg igjen.

Upassende, belastende, kritikkverdig. Ap er stadig usikker på hvordan man skal karakterisere nestleder Trond Giskes oppførsel, slik flere kvinner har varslet om. Partileder Jonas Gahr Støre kaller det kritikkverdig, Giske selv vil ikke gå så langt. Pressemeldingen hvor Giske beklager sier lite om alvoret i varslingene eller om konsekvenser. Den sier heller ingenting om partiet vet mer enn det som har kommet fram i pressen og derfor velger å gå ut på denne måten.

Men varslene handler om seksuell trakassering. Det er det ikke lenger tvil om. Når Giske går ut og beklager, innrømmer han at det har skjedd. Han sier dermed at varslene ikke er en svertekampanje mot ham. Det er sant.

Ap synes likevel fast bestemt på å trekke dette i langdrag. Eller kanskje partiet håper på et julemirakel.

Ap har denne høsten fulgt oppskriften på en krise til punkt og prikke. De siste ukene har partiledelsen nærmest mistet kontroll over partiet. Tilliten har forduftet, mistilliten tatt over.

Sentralt i havariet står nestleder Giske. Håndteringen av varslingene mot ham og den påfølgende mediedekningen har vært det rene amatørskap, selv om det skulle vært gjort med forsett. I stedet for å opptre med den profesjonelle rutinen man burde forvente av landets største partiorganisasjon, har man gjort vondt verre og sendt partiet ut i en dyp krise.

Ledelsen har ikke båret ved til et ulmende bål; man har dynket det i bensin og brukt flammekaster.

Dette må også Giske svare for. Det er hans spesielle posisjon som vekker strid og mistillit. Det er hans allierte som har prøvd å dekke over og så tvil om både varslernes historier og medienes fremstilling.

Når varslere verken tør å gå til kvinnenettverkets leder Anniken Huitfeldt eller partisekretær Kjersti Stenseng, fordi de er kjent som Giskes allierte, har partiledelsen sviktet fatalt.

Når trønder-Ap slår ring om Giske og hevder at partifellene i Oslo driver en svertekampanje mot deres mann, sier det alt om hvor mange egg man er villig til å knuse. Varslerne er lite verdt.

Helt til i dag morges forsøkte både Giske og Stenseng å legge skylda på mediene. Støre satte til slutt foten ned, fordi han innså at han ikke lenger kunne forsvare sin nestleders oppførsel, slik han rykket ut og gjorde i NRKs «Politisk kvarter» før helga.

Nå sier Støre at Giske har oppført seg kritikkverdig. Om han fortsatt har tillit til ham, er det neste spørsmålet.

Støre har satset tungt på Giske i den nye stortingsgruppa. Han satte ham inn som finanspolitisk talsperson, mot Marianne Marthinsens og flere i gruppas ønske. Den gangen ble det også sådd mistanke om maktkamp; ikke fra dem som ble skjøvet ut, men fra Giskes støttespillere. De hevdet han var så omstridt at uansett hva han gjorde ble det bråk.

Det er jo en finurlig måte å avlede kritikk på. Skap et inntrykk av at all kritikk mot en person, om den er aldri så legitim, bare handler om maktkamp og intriger. Mange utenfor partiet har de siste dagene rykket ut med konspirative påstander. Det er flau lesning i dag, men det har ikke vært overraskende. Mye står på spill, og som vanlig mener enkelte at egg må knuses for å lage omelett.

Det er heller ikke til å stikke under stol at Giske er omstridt. Hadde Faktisk.no undersøkt påstanden ville de konkludert med «Faktisk sant». Men i den grad dette har utviklet seg til en maktkamp, handler det mer om motstand mot Giske som partileder enn forsvar for en annen kandidat.

Det er denne formen for evig krigføring flere i partiet har sett seg lei på. Det er utmattende ustanselig å se seg over skulderen og ikke vite hvem man kan stole på. Slitsomt å bli tillagt motiver ved den minste kritikk. Ødeleggende å bruke så mye krefter på posisjonering fremfor politikk.

Ap-politikere som har vært med en stund drar parallellen til striden mellom Jagland og Stoltenberg. De oppfatter det altså som en maktkamp om partiets ledelse. Bare verre. Fordi Jonas Gahr Støre ikke evner å se hva som skjer, eller klarer å håndtere det.

Høsten beskrives av enkelte jeg har snakket med som en hjemme-alene-fest uten voksne til stede.

Oppropet fra Oslo Ap forteller at sentrale partifolk ikke stoler på ledelsen i partiet. Oslo-politikerne er bekymret for at kvinner i partiet ikke tør å varsle om trakassering og dårlig oppførsel av frykt for å bli beskyldt for maktspill.

Dette er selvfølgelig uholdbart og nok en gang ute av takt med velgerne. Bransje etter bransje har denne høsten måttet erkjenne at man ikke har tatt sextrakassering på tilstrekkelig alvor. Noe av det sentrale som står igjen er at det må være risikofritt å varsle. Du skal ikke risikere å bli utsatt for represalier fra ledelsen eller den du varsler om.

Oslo Ap sier at partiledelsen har sådd tvil om det er tilfellet i Ap. Det har gått så langt at leder av Høyre-kvinnene, Tina Bru, kunne lekse opp for Anniken Huitfeldt på «Politisk kvarter» om hvordan man skulle håndtere varslesaker. Bru sa hun aldri hadde hørt om at beskyldninger om sextrakassering ble brukt i maktkamp, og at varslerne måtte bli tatt på alvor, ikke møtt med mistenksomhet. Det burde være flaut for Ap som liker å kalle seg selv likestillingspartiet.

Nå prøver Støre å rette opp skaden. Trond Giske tar en Valla og beklager at noen har opplevd oppførselen hans som ubehagelig. Det skjer etter at han og hans støttespillere i et par uker har prøvd å så tvil om dekningen i Dagens Næringsliv og VG, seinest i dag morges. Etter at de har sådd tvil om varslernes motiver.

Partikontoret, partiledelsen og Trond Giske har hatt den samme informasjonen mediene har omtalt og mer til må vi regne med, uten å beklage noe som helst. Beklagelsen kommer etter at man skjønte at historiene ikke tok slutt. At dette kommer til å rive partiet i filler hvis ikke noen tar styringen.

Det kan Jonas Gahr Støre legge fram for sentralstyret i første omgang. Han må stille krav for hvordan han skal lede partiet ut av krisa.

Det er mulig Jonas må ta seg en ny tur opp på Hallingskarvet i jula for å finne svar på om han er den rette lederen for Ap. Hvis svaret fortsatt er ja, må han begynne å være det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer