<strong>VIL ANKE:</strong> Trond Giske mener Strasbourg-dommen er lite prinsipiell, og vil anke den.  Foto: Knut Falch  / SCANPIX
VIL ANKE: Trond Giske mener Strasbourg-dommen er lite prinsipiell, og vil anke den. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Giske nekter å godta politisk tv-reklame

Får anke-støtte av SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag slo domstolen i Strasbourg fast at politisk reklame må bli tillatt på TV, ved å gi TV Vest medhold i saken mot den norske stat. TV Vest tapte i alle norske rettsinstanser, etter å ha sendt en reklamesnutt for Pensjonistpartiet i 2003.

Kulturminister Trond Giske vil nå vurdere mulighetene, men legger ikke skjul på at en anke til menneskerettighets-domstolens storkammer er trolig.

- Åpner vi for fri politisk reklame vil sterke pengeinteresser vinne fram. Vi ønsker ikke et pengestyrt demokrati, sa Giske på en pressekonferanse i Stortingets vandrehall i formiddag.

- Dypt uenige
Han mener dommen ikke er rettskraftig om norske myndigheter får gått videre med saken.

- Vi har tre måneder på å anke. Vi er dypt uenige i dommen. Hvis det er ankemulighet, så benytter vi oss av den, sier Giske.

Han viser til at AP har ett av de største valgkampbudsjettene.

Det er ikke nødvendigvis i Aps interesse å forfølge denne saken videre, sier Giske.

Kulturministeren får støtte fra et parti med et mindre valgkampbudsjett, nemlig SV. 

- Vi synes det er veldig trist at dommen ble sånn, sier partiets kulturpolitiske talskvinne, May Elisabeth Hansen, til Dagbladet.no.

- Prinsipiell sak
Hun er også en sterk motstander av politisk reklame, og har slett ikke gitt opp kampen. Selv om både tidligere TV 2-sjef Kåre Valebrokk og medierettsekspert Kyrre Engen nå er sikre på at du vil få se politisk reklame på norsk TV før valget neste høst.

- Dette er en prinsippiell sak, som har betydning for mange land i Europa. Derfor må det være mulig å ta den opp til behandling i menneskerettighets-domstolens storkammer. Vi vil ikke ha politisk reklame, og vil gjøre alt vi kan for å forhindre det, sier hun.

<strong>FORNØYD:</strong> Rune Indrøy, informasjonsdirektør i TV 2.
Foto: Bjørn Erik Larsen / SCANPIX
FORNØYD: Rune Indrøy, informasjonsdirektør i TV 2. Foto: Bjørn Erik Larsen / SCANPIX Vis mer

- Hva er det som er så galt med politisk reklame på TV?

- Det uthuler den politiske debatten. Vi vet at reklame påvirker i stor grad, og du kan ikke ta stilling til motargumentasjon, slik du kan i debatter. Partiene vil også ha ulik mulighet til å bruke det som virkemiddel, fordi de har så ulik økonomi. Det vil bli et demokratisk problem, mener hun.

- Veldig glade
Dagbladet.nos lesere ser ut til å være enige. I skrivende stund svarer 68 prosent at de er imot politisk reklame på TV, i vår avstemming. Norske TV-kanaler er derimot svært fornøyde med dommen i Strasbourg.

- Vi er veldig glade. Dette er en sak vi har jobbet med i 12 år. Politisk reklame er jo lovlig i alle andre mediekanaler, men av en eller annen merkelig grunn skal det være farlig på TV. Ingen har vel klart å argumentere for det på en overbevisende måte, sier TV 2s kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy til Dagbladet.no.

- Hva vil dere gjøre i forhold til denne saken nå?

- Nå er det ikke stor etterspørsel året rundt etter politisk reklame. Det vil aldri bli en stor inntektskilde for TV 2. Men vi kommer til å gå gjennom dommen og diskutere dette internt hos oss før vi gjør noe mer. Vi er selvfølgelig også spente på hvordan norske myndigheter og regjeringen vil forholde seg til dommen, sier han.

TVNorges kommunikasjonsdirektør, Ditlef Jacobsen, håper også på positiv avklaring.

- Vi er positivt avventende. Men vi ser jo ingen grunn til at TV-kanaler skal bli behandlet på annen måte enn alle andre mediekanaler, sier han.

<strong>SIER NEI:</strong> SVs May Elisabeth Hansen synes det er trist at reklamedommen ble som den ble i Strasbourg. Foto: FRANK KARLSEN
SIER NEI: SVs May Elisabeth Hansen synes det er trist at reklamedommen ble som den ble i Strasbourg. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer